Доступність посилання

ТОП новини

Чий літак упав, чи був збитий, у Кодорському міжгір’ї? А може, він залишився неушкодженим?


Петро Кагуй Прага, 27 серпня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – На території Грузії у Кодорському міжгір’ї нібито впав, а може, навіть був збитий літак, котрий порушив грузинський повітряний простір. Наразі падіння літака, що буцімто сталося ще 22 серпня, підтверджують у самопроголошеній Абхазії. Уламків літака за станом на вчорашній вечір не знайшли. Тбілісі заявляє, що літак-порушник був російським, а в Росії називають це черговою провокацією грузинської влади.


Падіння літака в Кодорському міжгір’ї підтверджує начальник генштабу збройних сил самопроголошеної Абхазії Анатолій Зайцев. Він заявив, що радіолокаційна техніка і військові пости зафіксували увечері 22 серпня літальний апарат над Чорним морем – в акваторії Абхазької бухти. За словами Зайцева, літак летів без жодного звуку і втрачав висоту, а потім упав.

При цьому генерал Зайцев заперечив, що літак міг бути збитим грузинськими засобами протиповітряної оборони в Кодорському міжгір’ї.

МВС Грузії повідомило, що грузинський повітряний простір порушували упродовж трьох днів поспіль: 20, 21 і 22 серпня.

Були зроблені «попереджувальні постріли»

Речник Міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Утіяшвілі в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що 22 серпня були зроблені «попереджувальні постріли» по літакові-порушнику.

Шота Утіяшвілі: «Багато мешканців Кодорського міжгір’я бачили літак, а деякі з них навіть повідомили нам, що чули вибух. Вони вважають, що, можливо, це був вибух від падіння літака. Ми не виявили жодних уламків літака, й тому не можемо підтвердити, що він вибухнув. Ми обстежуємо район ймовірного падіння і вибуху літака».

Для Москви це «чергова провокація» Тбілісі

Грузинські офіційні особи кажуть, що йдеться про російський літак, який порушив грузинський повітряний простір. Однак Москва негайно заперечила таке повідомлення і назвала заяви грузинської сторони «черговою провокацією».

«Я заявляю офіційно, що це чергова інформаційна провокація, спрямована проти нас. Літаки російських військово-повітряних сил польоти вздовж кордону з Грузією не виконували, повітряного простору Грузії не порушували», – заявив помічник головного командувача військово-повітряних сил Росії Александр Дробишевський.

Грузинська влада ще у суботу повідомила, що направила експертів до Кодорського міжгір’я, де, за повідомленням очевидців, мав би бути збитий літак.

Раніше, 6 серпня, за твердженням Грузії, військовий літак із Росії порушив її повітряний простір і скинув над її територією ракету.

Позицію Тбілісі підтвердили вже дві групи міжнародних експертів.

Натомість російська делегація після візиту до Грузії заявила, що має докази, які заперечують таке порушення. Російські урядовці звинуватили Грузію у «фабрикуванні» цього інциденту.
XS
SM
MD
LG