Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний зліт


Тетяна Ярмощук Київ, 27 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні розпочинається восьма нарада керівників закордонних дипломатичних представництв. На заході будуть присутні Президент та міністр закордонних справ. Які акценти можуть бути розставлені сьогодні? І які нагальні зовнішньополітичні проблеми стоять нині перед Україною?

Збори дипломатів присвячуються підбиттю підсумків зовнішньополітичної діяльності за два роки, визначенню завдань для посольств в цілому та формуванню специфічних завдань для кожного окремого посольства.

На думку першого посла України у Сполучених Штатах Олега Білоруса, головним акцентом на цьогорічних зборах буде посилення зовнішньоекономічної діяльності посольств: «Саме це визначатиме на майбутні роки конкурентоспроможність України, в тому числі впливатиме на вирішення внутрішніх економічних та соціальних проблем».

Олег Білорус переконаний, що основним мотивом буде підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності, залучення іноземних інвестицій, збільшення обсягів товарообороту між країнами-партнерами й Україною та проблеми ефективності захисту національних інтересів за кордоном.

Стосунки з Росією, гальмування євроінтеграції, енергетична безпека

Саме ці зовнішньополітичні проблеми, на думку політолога Петра Бурковського, стоять нині перед Україною: «З 2005 року до цього часу не знайдено нового формату стосунків з Російською Федерацією. Пробуксовує також і євроінтеграція України. У 2008 році збігає термін чинності Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та Європейським Союзом. Досі чітко не зрозуміло, якою буде поглиблена угода. Українська позиція тут не чітка. Чого ми хочемо? Чи будемо далі наполягати, що зацікавлені у вступі? Чи нас все-таки схилять до того, що вступу вам не бачити ніколи? Звичайно, і енергетична безпека теж».

Збори представників дипломатичного корпусу, на яких, зокрема, відбувається сортування сил, проводяться раз на два роки.
XS
SM
MD
LG