Доступність посилання

ТОП новини

Українці на Апеніннах в умовах спонтанної легалізації


Наталка Кудрик Рим, 24 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Відомо, що Апеннінський півострів уже давно став Меккою для українських трудових мігрантів. Однак офіційно українську спільноту помітили там у 2002 році, коли значна частина іммігрантів легалізувала своє перебування в Італії. За даними статистичного відділу організації „Карітас Міґрантес”, тепер у країні офіційно налічується близько 200 тисяч вихідців з України разом з дітьми. Громада впевнено тримає марку однієї з найчисленніших і найшанованіших в Італії. Попри внесок українців в економіку обох країн, досі їхніми інтересами мало переймається як місцева, так і рідна влада.


Нинішній період перебування українських іммігрантів в Італії все ще вважається початковим і спонтанним, тому що їхнє прибуття і легалізація не врегульовані двосторонніми угодами. На цьому наголошує автор статистичного звіту «Карітас Міґрантес» Антоніо Річі. Поки що не можна говорити про планомірну політику підтримки українських іммігрантів, каже він. Було б необхідно укласти договір з міністерствами України для кращого регулювання імміграційного потоку, але цього досі не зробили. «Це виглядає дивно. Україна – важлива держава, яка рано чи пізно долучиться до Євросоюзу, тому було б вигідно таким чином наблизити це долучення»,– стверджує Антоніо Річі.

За прогнозами фахівця, ситуація має змінитися, коли набуде чинності угода про спрощений візовий режим та реадмісію, який Київ та Брюссель підписали.

Потік іммігрантів з України триватиме і далі, переконаний Антоніо Річі, але важливо, щоб ця імміграція була врегульована якомога швидше, тоді виграють обидві держави. Не забуваймо, що нелегалами в Італії досі вважаються щонайменше півмільйона громадян України. «Українські працівники в Італії спроможні заощаджувати і відправляти на батьківщину 400 євро щомісяця. Ці гроші допомагають українським родинам, що також сприяє розвитку підприємництва, люди інвестують ці гроші у власний бізнес в Україні», – каже Річі.

Українські діти і демографічна криза італійців

Українські робітники вкрай необхідні і самій Італії. Щороку країна потребує 300 тисяч нових працівників з-за кордону. Поза цим попит на доглядальниць у соціальному секторі, де переважно працюють українки, зростатиме. Нація старіє швидкими темпами: нині кожний другий італієць у віці понад 44 роки. Через 20 років третину населення становитимуть пенсіонери, котрі потребуватимуть допомоги.

Не таємниця, що українці вже поліпшують критичну демографічну ситуацію в Італії. З-поміж немовлят-іноземців, українські малюки становлять 3%. За оцінками фахівця Антоніо Річі, це висока цифра для української громади, зважаючи на те, що офіційно вона присутня в Італії лише останні 5 років. Але порівняно з іншими спільнотами, українських дітей тут дуже мало.

Поки чиновники обох сторін шукають шляхи для ефективнішого діалогу щодо імміграційних проблем, громадяни України свій діалог із місцевим населенням давно налагодили і вотум довіри в італійців отримали. Антоніо Річі каже, що українці мають дуже позитивний імідж серед італійців.
XS
SM
MD
LG