Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль дзвонарів на Волині


Валентина Одарченко Луцьк, 28 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На Волині завершився фестиваль дзвонарів, під звуки якого ковалі викували «Дерево щастя». Упродовж усіх років Незалежності в Луцькому замку відбуваються фестивалі дзвонарів. Тут зібрана найповніша в Україні колекція дзвонів, адже традиції волинського дзвонарства сягають сивої давнини.

Учасник фестивалю
Найдавніші згадки про лиття дзвонів на Русі стосуються Волині й Холмщини, розповідає організатор свята, заступник директора історико-архітектурного заповідника Валентина Окуневич. У літописі 1288 року написано «дзвоны дивные слышал мя, яких не бысь на всей Земле»,– тобто, дуже гарний звук. Дзвони безперервно виливались на Волині до 1939 року, навіть під час визвольної війни під проводом Хмельницького, коли увесь метал ішов на гармати. Збереглися чотири дзвони цього періоду.

Іван Сорока вже дзвонить 65 років

Ідея зібрати старовинні дзвони в музейну колекцію з’явилася у луцьких краєзнавців ще наприкінці 80-х років минулого століття. Одразу ж виникли проблеми з тодішнім обкомом компартії. Врятував приклад – уже тоді в Карельському заповіднику була відкрита діюча дзвіниця, тож поновили дзвіницю і в Луцьку. Вже згодом, на початках Незалежності, тут провели перший конкурс дзвонарів, який переріс у фестиваль.

Іван Сорока
Зараз щоліта тут збираються дзвонарі з усієї України, щоб послухати один одного і поділитися досвідом. Є серед них і музиканти, і семінаристи, і самоучки, як найстаріший дзвонар Волині Іван Сорока з села Липно, котрий дзвонить уже 65 років…

У церквах, коли закликають на службу та йдуть ходою навколо церкви, найчастіше дзвонять у три дзвони. Покійника в останню дорогу проводжає один дзвін. «Коли я приїхав сюди перший раз на конкурс, побачив багато дзвонів – думаю, ради не дам. Але коли послухав, а я маю гарний слух, то вийшов сам, заграв… і отримав перше місце»,– пригадує Іван Сорока.

Найменшому учасникові нинішнього фестивалю, Андрієві Сидору з Горохова всього одинадцять років. Каже, що навчив його дзвонарській майстерності брат, який здобуває духовну освіту у богословській академії. Андрій вже півтора року дзвонить.

Династія дзвонарів з Горохова
Дзвін надихає

Нині в дзвонарській майстерності вправляються не лише чоловіки, а й скажімо, інокині з монастирів. Жінки часто ставали дзвонарями, особливо у воєнне лихоліття. А ще кажуть, що дзвін має лікувальні властивості, відганяє чуму, відлякує комарів.

Під церковні дзвони і працюється з натхненням. Тож за день, коли у Луцькому замку безперестанку дзвонили дзвони, тут же лунав дзенькіт ковальських молотів. Ковалі з навколишніх областей з’їхалися до Луцька, щоб створити чотириметрове «Дерево щастя» і викувати для нього гніздечко з лелекою. А вихованці місцевої флористичної студії посадили на дерево своїх чудернацьких солом’яних птахів.
XS
SM
MD
LG