Доступність посилання

ТОП новини

Чи дасть уряд гроші на будівництво дороги на українсько-словацькому кордоні?


Надія Петрів Ужгород, 28 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Під загрозою зриву опинився потужний європейський проект фінансової допомоги Україні. У квітні минулого року Євросоюз у рамках програми ТАЦІС виділив майже 12 мільйонів євро на реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ужгород». Першу чергу митного переходу побудували, на другу чергу Євро комісія не хоче давати гроші, бо Україна не дотримується своїх зобов’язань. Словацький прем’єр переконував українського прем’єра виконати їх.

Збудований ще в 1960 році митний пропуск «Ужгород» досі жодного разу не бачив ні ремонту, ні реконструкції, ні розширення. За півстоліття він застарів, але найбільша біда в тім, що за добу через митний пост проходять всього 1,500 автомобілів та 120 – вантажівок. Така пропускна спроможність митного посту дуже низька, тому часто на ньому виникають черги.

ЄС своє зробив. Коли зробить своє Україна?

Торік Євросоюз виділив 12 мільйонів гривень на реконструкцію прикордонного пункту. У першу чергу побудували окремий вантажний термінал, каже начальник Ужгородської митниці Михайло Порада. Роботи виконані на 65 %. Згідно меморандуму між ЄС та урядом України, будівництва комплексу має бути завершене до кінця грудня 2007 року. .
Майбутній вантажний термінал


Однак згідно з цією ж угодою, українська сторона повинна побудувати під’їзну дорогу до вантажного терміналу завдовжки в 1 кілометр 1,200 метрів. На виготовлення проектної документації та спів-фінансування будівництва дороги, обласна влада виділила майже мільйон гривень. Решту постійно просять в Кабміні, але без результатів. Кошторисна вартість дороги становить 17 мільйонів гривень, каже Михайло Порада.

Європа дасть гроші на реконструкцію другої частини митного посту, будівництво пасажирського терміналу лише за умови, що Україна побудує цю дорогу. У необхідності виділення таких коштів переконував українського прем’єра і прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Янукович пообіцяв виділити гроші, та з одним «але». Рішення готується, готуються зміни у фінансуванні, але Верховна Рада зараз заблокована, а для того, щоб внести будь-які зміни до бюджету, потрібно, щоб працювала Верховна Рада, твердить український прем’єр.

Але навіть на ці обіцянки прем’єра в Закарпатті дивляться доволі скептично. Якщо навіть наступного тижня, як він і обіцяє, гроші виділять, то ще з два місяці мине, поки проходитимуть тендерні процедури на використання коштів. А далі — сезон дощів і зима, коли будувати дорогу майже нереально...
XS
SM
MD
LG