Доступність посилання

ТОП новини

Польща та Литва про свою енергетичну безпеку


Єва Поштар Варшава, 29 cерпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польща та Литва вважають пріоритетними відносини з Україною та іншими країнами південно-східного регіону у питаннях енергетичної безпеки. Президенти Польщі Лех Качинський та Литви Вальдас Адамкус обговорили питання спільного енергетичного проекту модернізації атомної електростанції Ігналіна, створення електроенергетичного мосту Польща-Литва, a також польські інвестиції у нафтопереробний завод Можейкю Нафта.


Польща, Литва, Латвія та Естонія мають утворити міжнародну компанію, яка має модернізувати атомну електростанцію Ігналіна. Президенти вирішили провести у жовтні черговий енергетичний саміт керівників Польщі, України, Литви, Азербайджану, Грузії та представників Казахстану – що має бути продовженням травневої зустрічі цього року в Кракові.

На осінньому саміті розглядатимуть питання поставок каспійської нафти до Європи, a також закінчення будівництва нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ. «Часом окремі проекти дозрівають довгими роками. Прикладом є так званий Балканський нафтопровід, який проходитиме через Болгарію та Грецію. Про нього говорили, але 15 років тривала підготовка до здійснення проекту, каже економічний оглядач "Ґазети Виборчої" Анджей Кублік Подібне може трапитись і з нафтопроводом Одеса-Броди-Гданськ, зазначив він.
XS
SM
MD
LG