Доступність посилання

ТОП новини

Компп’ютерне знання без диплома державного зразка.<br>Нелегальне навчання в Дніпропетровську


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 30 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Напередодні нового навчального року в Дніпропетровську вибухнув освітній скандал. Прокуратура області викрила кілька приватних закладів з комп’ютерної освіти. Їх покарали штрафами, зобов’язали повернути гроші випускникам та легалізувати діяльність. Приватні центри з приписами правоохоронців не згодні.


Отримати початкову комп’ютерну освіту в приватних навчальних центрах Дніпропетровська не дешево. Кожен місяць занять коштує до 400 грн. Тому й звертаються до таких установ ті, хто має нагальну потребу в знанні комп’ютера і не має персональної машини вдома – студенти, безробітні, охочі знайти престижнішу роботу. Якістю навчання задоволені далеко не всі.

Євген закінчив двомісячні комп’ютерні курси в одному з центрів. Того, на що сподівався, не отримав. Вчили елементарних речей, давали якусь голу теорію і часто відміняли заняття, каже він.

Вчать комп’ютерне ремесло без ліцензій

Приватні центри з надання освітніх послуг діють у Дніпропетровську понад 10 років. Напередодні нинішнього навчального року правоохоронці нарешті звернули на них увагу. Перевірки виявили, близько 10 з них не має відповідних ліцензій, а сертифікати про закінчення навчання, які вони видають слухачам, не відповідають державним стандартам. У числі порушників, яких назвали правоохоронці, відома в місті комп’ютерна академія «ШАГ», Академія бізнесу та права імені Кручініної, «Центр комп’ютерної освіти» та ще низка структур.

Більшість освітніх закладів одразу відреагували на зауваження прокуратури, сплатили штрафи і почали оформлювати ліцензії. Однак кілька великих комп’ютерних центрів стоять на своєму: їхні послуги не підлягають ліцензуванню.

Дипломи недержавного зразка

Директор Дніпропетровської філії комп’ютерної академії «ШАГ» Володимир Дурас запевняє: правда на боці приватних освітніх закладів. «Згідно із Законом України «Про освіту», якщо ми не видаємо дипломи державного зразка, а комп’ютерна академія «ШАГ» не видає дипломи й сертифікати державного зразка, то дана послуга ліцензуванню не підлягає», – каже він. «ШАГ» подав апеляційну скаргу.

Наразі у Дніпропетровську діють десятки приватних освітніх установ, зокрема з комп’ютерної грамотності. З нового навчального року за їхні парти сядуть сотні охочих. Приватні освітні заклади знаходять все нові й нові способи привабити клієнтів, цього року модна фішка – 15% знижки на навчання для тих, хто не пропускатиме занять.

Прокуратура зобов’язала нелегальні комп’ютерні центри повернути своїм випускникам гроші, сплачені за навчання. Але для цього кожен з ошуканих мусить подати позов до суду.
XS
SM
MD
LG