Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна кампанія в українських регіонах: чого чекали і що маємо?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: з Ужгорода – Лариса Подоляк, редактор відділу ділової інформації західної інформаційної агенції “Простір”; з Донецька – Олексій Мацука, редактор Інтернет-сайту Novosti.dn.ua; з Луганська – Костянтин Скоркін, політичний оглядач газети “Врємя Луганска”.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Давайте спершу спробуємо подивитися на загальну картину передвиборчих перегонів. Чи є особисто у вас відчуття, що вибори вже дуже близько, адже залишився місяць?

Ведучий: Зиновій Фрис
Лариса Подоляк: Особливого пожвавлення не відчувається.

Навіть я, як журналіст, не дуже відчуваю, що вибори наближаються, тому що традиційно журналісти сподіваються на те, що їх будуть залучати до передвиборчої кампанії, до висвітлення певних партій політичних, то це не особливо відчувається.

Якщо журналісти сподівалися на якісь заробітки у цей період, то вони зараз не дуже активно пропонуються політичними силами. Олексій Мацука:У Донецьку протягом літа була деяка політична активність, яка заключалася в першу чергу в “чорному” піарі так званому. Це були листівки, направлені проти уряду та Партії регіонів, які невідомі розклеювали по місту та по містах Донецької області. Але зараз, коли до початку виборів залишився місяць, зараз дуже повільно проходить передвиборча агітація, лише білборди та палатки деяких партій.

Ви сподіваєтеся, що у вересні ця кампанія пожвавиться?

Лариса Подоляк
Олексій Мацука: Так, я думаю, що ми побачимо в Донецьку більше агітаційної продукції, більше білбордів та наметів і зустрічей з громадянами.

Найбільшу активність сьогодні, на мій погляд, проявляє Партія регіонів та БЮТ — як дві основні політичні сили, що представлені в Донецькій області.

Лариса Подоляк: В Ужгороді ми очікуємо на активізацію в тому плані, що буде приїзд ВІП-персон до регіону, і ми будемо мати можливість, так би мовити, вживу бачити лідерів політичних сил.

Пане Скоркін, у Луганську теж не відчутне оте пожвавлення передвиборче?

Костянтин Скоркін: У Луганську теж можна сказати, що кампанія йде мляво, але вона йде технологічно, тобто розклеюються білборди, відбуваються якісь приїзди. До нас уже почали приїжджати ВІП-персони політичні. Був ось Москаль від “НУ”, була Юлія Тимошенко, був Петро Симоненко.

Але всі ці зустрічі з провідними політиками ні до якого пожвавлення саме серед електорату не призводять. Політики роблять свою справу, а люди до цього досить байдужі, і симпатії та антипатії залишилися ті, що були рік тому.

Колеги, на вашу думку, яка ж головна причина того, що виборча кампанія у ваших містах, ваших областях млява? Чи тому, що це людям справді не цікаво, а чи тому, що ця кампанія з боку основних політичних сил не є цікава, не є продумана?

Олексій Мацука: Я думаю, що в Донецькій області ми зможемо побачити певне протистояння. Я думаю, що воно буде виглядати у досить нестандартних формах, з одного боку, нестандартних.

Наприклад, вчора Віктор Янукович був присутній на трибунах стадіону, де проходив футбол, його транслювали місцеві канали, і всі знали, що він там. Це певна форма, я так думаю, агітації.

Як будуть інші показувати свої можливості та свою програму? Я думаю, ми це побачимо вже дуже скоро.

Пані Подоляк, Ви казали про те, що немає замовлень від політичних партії, через що журналісти не можуть заробити...

Що Ви мали конкретно на увазі? Як це у вас відбувається чи відбувалося минулого року, в минулій передвиборній кампанії?


Лариса Подоляк: Телебачення і радіоредакції, газетні очікують, що перед виборами будуть розміщуватися іміджеві матеріали....

Ага, на правах реклами, так?

Лариса Подоляк: Так. Будуть залучатися до написання якихось іміджевих матеріалів. Зараз цього мало досить.

Якщо ж порівнювати з минулорічною виборчою кампанією, чи є якась суттєва різниця між тодішньою і нинішньою?

Костянтин Скоркін: Звісно, що є, бо ця кампанія демонструє повну вичерпаність політичних сил та їхньої символіки, якби відбувся такий собі “іміджевий дефолт”. Тобто, люди намагаються транслювати думки, які вже з якимсь змістом.

Скажімо, кампанія “НУ” дуже яскраво це показує, бо якщо політичні сили не можуть виділити виборцям навіть оцінки ніякої іншої, ніж відміни депутатської недоторканності, то це вже певна криза ідей.

Партія регіонів у Луганську цілком зосередилася на засуджені злочинів, нібито, які були ОУН-УПА, тобто всі листівки цьому присвячені, на шпальтах усіх газет ця інформація... Тобто, вони навіть ніяких обіцянок не роблять.

Ви вважаєте, що очорнення ОУН-УПА – це агітація проти помаранчевих сил?

Костянтин Скоркін: Ні, я не вважаю... Звісно, що в очах Партії регіонів це є агітацією, бо вони пов’язують це з особою Віктора Ющенка, який зробив Героєм України Романа Шухевича. Тому це є суто політична акція.

Більшість з цих людей навіть не дуже розуміють, яка різниця між ОУН-УПА та СС “Галичина”, часто це плутають у своїх листівках.

Колеги, а ви можете навести якісь цікаві приклади, скажімо так, “несмачної” кампанії передвиборної і, навпаки, може, дуже вдалої, на вашу думку?

Лариса Подоляк: Я хочу відмітити, що особливість цієї кампанії, що не проводяться вибори разом і до місцевих рад, так як це було минулого року, відповідно немає особистої зацікавленості тих людей, які на місцях представляють певні сили, тому на регіон спускається київська реклама без якихось місцевих нюансів.

Серед позитивних прикладів, то я б сказала, що, наприклад, “НУ” намагається діяти не на емоціях, тобто не зачіпати якісь емоційні струни душі, а достукатися до розуму, тобто більше говорити фактами.

Якщо зараз і є піар так званий “чорний”, то він іде з центральної преси, він більш витончений, завуальований, базується на фактах більше, ніж просто на якихось емоціях. Тобто, людям намагаються щось доводити. Як на мене, то це є позитив.

І ще те, що відбувається обговорення певних програм розвитку держави при цьому всьому.

Крім того, що йде очорнення і дорікання один одному між політичними силами, при цьому ще й намагаються бачити і малювати якусь перспективу.

Пане Мацука, Вас особисто щось вразило в цій передвиборній кампанії? Ви можете навести якийсь позитивний приклад?

Олексій Мацука: Мені здається, що найбільш вдалою кампанією є та пропозиція, яку сьогодні робить БЮТ.

На мою думку, це вперше в історії України, коли запропоновано комплексну програму розвитку держави. Хоча є певні питання до цієї програми, але в принципі вона більшості населення зрозуміла, в ній є певні моменти, які реально можуть бути реалізовані.

Я думаю, що ця програма буде мати успіх не тільки там, де традиційно голосують за БЮТ, але у східній частині України також.

Пане Мацука, я сподіваюся, що це не була агітація за БЮТ.

Пане Скоркін, Ви навели приклад негативний з передвиборної кампанії, зокрема про те, що очорнюється ОУН-УПА. А позитивний приклад могли б навести?


Костянтин Скоркін: Якщо брати наш регіон, то нічого позитивного я не бачу у цій передвиборній кампанії, бо знову ж таки, кажу, більшість політичних сил експлуатують ті ж самі гасла, ті ж самі якісь явища, які ідеалізують або, навпаки, очорнюють.

Тобто, це дуже вторинна кампанія. Таке відчуття складається, що просто економлять бюджети, щоб нічого нового не вигадувати, вони працюють за старими якимись зразками.

Але якщо в 2006 році вони ще могли когось на щось надихнути, то в 2007 році це виглядає смішно.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG