Доступність посилання

ТОП новини

640-ий Венеціанський кінофестиваль


Наталка Кудрик Рим, 31 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На берегах венеціанської лагуни вже два дні триває популярний Міжнародний кінофестиваль. За рахунком він 64-ий, але цього року кінофорум відзначає ювілей – 75 років заснування. У зв’язку з цим особливий склад журі, особливі нагороди, а присутність зірок світового кінематографа завжди створює на подібних заходах особливу атмосферу. До перлини Адріатики завітають Джордж Клуні, Вуді Аллен, Скарлетт Йоганссон і подружжя Бред Пітт та Анжеліна Джолі.

Новизна ювілейного Венеціанського фестивалю – оновлений фасад Будинку кіно, де відбуватимуться основні заходи. Італійський художник-декоратор, володар Оскара Данте Ферретті розмістив у стіні палацу величезну сферичну кулю – символ руйнування і одночасно майбутнього оновлення.

Попри поважний вік найдавніший кінофестиваль як ніколи потребує оновлення, наголошує директор Марко Мюллер. До нових ідей його підштовхують два серйозних конкуренти в самій Італії — кінофестивалі у Римі та Турині.

Фестиваль «з американським акцентом»

Вперше Венеціанський кінофорум відкриває стрічка молодого режисера. Така честь випала британцю Джо Райту і його фільму «Спокута». Упродовж одинадцяти фестивальних днів у головній програмі змагатимуться 22 картини. Найбільше серед них стрічок американських режисерів, через що нинішній форум деякі кінокритики охрестили «з американським акцентом». Брайан де Пальма привіз драму під назвою «До друку» на тему війни в Іраку. З іракською тематикою пов’язана і стрічка Пола Хеґґіса «У долині Ела».

Росія представлена новим фільмом Нікіти Міхалкова «Дванадцять» – історія про дванадцять присяжних, які вирішують долю чеченського хлопчика, звинуваченого в убивстві вітчима. За головний приз «Золотого лева» також змагаються картини з Італії, Іспанії, Китаю, Великобританії, Японії та Франції.

Знамените журі і почесні «Золоті леви»


Оцінюватиме роботи журі, котре складається виключно з іменитих семи режисерів. На чолі суддівської команди китаєць Чжан Імоу. Через суб’єктивні і суворі режисерські оцінки остаточний вердикт може бути досить непередбачуваним, говорять за лаштунками фестивалю.

Американський режисер Тім Бартон за кінокар’єру отримає почесного «Золотого лева», а італійцю Бернардо Бертолуччі ця нагорода дістанеться з нагоди 75-літнього ювілею Венеціанського фестивалю.

Цього року мають вперше вручити і «Голубого лева» за краще висвітлення теми одностатевих стосунків у кіно. Серед фільмів конкурсної і позаконкурсної програми на цей приз претендують 10 картин.

Італійське кіно в занепаді

Спеціальна секція фестивалю присвячена картинам жанру «спаґетті-вестерн». Їх підбирав для Венеції Квентин Тарантіно, котрого італійські кіномани оголосили небажаною персоною на святі. Американський актор і режисер напередодні заявив, що італійське кіно у стані глибокого занепаду і зовсім не актуальне.

Щоправда, сьогодні у день відкриття Венеціанського форуму багато публікацій у місцевих газетах таки стосуються теми про критичний стан італійського кінематографа. Кінознавці розмірковують, як оновити давню славу Венеціанського фестивалю та повернути світовий престиж італійському кіно часів Федеріко Фелліні та Роберто Росселіні.

Жодного українського фільму не буде представлено на цьому кінофестивалі.
XS
SM
MD
LG