Доступність посилання

ТОП новини

«Зусилля України й зокрема план Ющенка є дуже важливими у розв’язанні конфлікту»<br>Спеціальний представник ЄС у Молдові Калман Міжей


Кирило Булкін Київ, 31 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У самопроголошеній Придністровській Молдавській Республіці цими днями відзначають свято – День республіки. Тим часом Європа і світ шукають шляхів розв’язання замороженого конфлікту на території Молдови, адже Придністров’я наполягає на своїй «незалежності»; ані Молдова, ані жодна інша країна цієї незалежності не визнає. Які перспективи виходу з цього глухого кута?

Калман Міжей
К.М.: Перш за все, ми віримо (Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики) Хав’єр Солана та всі ми – що цей конфлікт є чи не єдиним у колишньому Радянському Союзі, який відносно легко розв’язати за наявності спільної волі партнерів. Ми особливо розраховуємо на плідну співпрацю з Російською Федерацією. Ми віримо, що добре розв’язання цього конфлікту справді сприятиме нашій спільній роботі в інших сферах.

Р.С.: На Вашу думку, у чому цей конфлікт найбільше відрізняється від інших?

К.М.: Цей конфлікт не має культурного, релігійного, етнічного коріння. Він має певне коріння в упередженнях, як і будь-який конфлікт у світі, але вони незначні у порівнянні з багатьма іншими регіонами, де глибокі релігійні упередження іноді заважають партнерам будувати довіру один до одного. Тут є упередження, є недовіра, але вони порівняно не великі. Тож гадаю, що разом з партнерами у переговорному форматі 5+2, особливо з посередниками та спостерігачами, ми допомагаємо побудувати цю довіру між сторонами конфлікту. І також ми віримо, що всі ідеї вже викладені. Тож ми зможемо порівняно швидко рухатися вперед, коли партнери погодяться на поновлення переговорів у форматі 5+2.

Р.С.: Коли Ви кажете, що ідеї вже викладені, чи ви маєте на увазі також план, що запропонувала Україна майже два з половиною роки тому, так званий план Ющенка?

К.М.: Так, план Ющенка є дуже корисним внеском до ідей [розв’язання конфлікту], особливо щодо демократичних змін у Придністров’ї. Як зазначив ваш міністр закордонних справ пан Яценюк кілька місяців тому, коли ми з ним бачились в Одесі, ми не можемо дозволити собі мати в Європі чорну діру. А ситуація, коли існує майже півмільйонне населення [на території, яку] не визнає жодна країна, в тому числі й Російська Федерація, це чорна діра у системі міжнародних відносин. Тому зусилля України й зокрема план Ющенка є дуже важливими у розв’язанні конфлікту, і Європейський Союз дуже вітає участь і партнерство України в переговорному процесі.

Р.С.: Як ЄС оцінює ситуацію з правами людини в Придністров’ї і як цю ситуацію можна покращити?

М.К.: Права людини поважають і дотримують лише за демократичного устрою. Придністров’я не є демократією, тому права людини тут у дуже важкому становищі. Ми працюємо з нашими партнерами у Молдові і в придністровському регіоні, для покращення ситуації з правами людини, щоб привернути увагу до деяких конкретних випадків. Маю таке враження, що у Придністровському регіоні демонструють бажання здійснювати демократичні зміни. Суспільство, деякі політики, а також спільнота неурядових організацій, активно борються за демократичні зміни, які зможуть покращити тут ситуацію з правами людини. Знову ж таки, дуже важливо, щоб усі партнери й сторони переговорного процесу гармонізували свої зусилля. І ми дуже сподіваємося, що в межах пакету можливих рішень для розв’язання Придністровського замороженого конфлікту ми зможемо запровадити й ініціативи щодо демократизації, які дуже збігаються за напрямком з планом Ющенка.
XS
SM
MD
LG