Доступність посилання

ТОП новини

В Естонії впроваджується реформа освіти в російськомовних гімназіях


Людмила Пилип Рига, 29 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Естонії розпочалась реформа освіти в російськомовних гімназіях. На думку експертів, заплановані зміни в освітньому процесі дозволять російськомовній молоді краще підготуватися до вступу у виші, де навчання відбувається естонською мовою, і стати конкурентоздатними на ринку праці Естонії.

Суть реформи полягає в тому, що з 1 вересня цього року учні старших класів російськомовних гімназій Естонії вивчатимуть естонську літературу естонською мовою. Кожний наступний рік додаватиметься ще один загальноосвітній предмет, який викладатимуть естонською мовою.

Представники міністерства освіти та науки країни наголошують, що повний перехід на навчання естонською мовою в російськомовних гімназіях не передбачається. На думку чиновників, реформа освіти в Естонії є набагато лояльнішою, ніж у Латвії.

Кількість учнів у російськомовних школах значно зменшується

«У Латвії три роки тому відбувся перехід викладання в російських школах одразу 60% предметів латиською мовою, а у нас лише один предмет – естонська література. Логічно, що цей предмет викладатиметься естонською мовою», – розповідає канцлер міністерства освіти та науки Естонії Катрі Райк

За підрахунками фахівців, кількість учнів в російськомовних школах значно зменшується. Через 6 років їх кількість зменшиться удвічі і становитиме 17,5 тисяч осіб. На думку експертів, однією з причин цього процесу є те, що російськомовні батьки, визнаючи важливість адаптації в місцевому суспільстві, все частіше віддають своїх дітей до естонських шкіл.

«Я сподіваюсь, що перехід викладання предметів естонською мовою призупинить цей процес, тому що батьки побачать, що і в російськомовних гімназіях можна оволодіти естонською мовою на належному рівні»,— каже керівник відділу освіти національних меншин міністерства освіти та науки Естонії Ірене Кяосаар.

Глава Православної Церкви Естонії закликає вивчати естонську

На сьогодні усі 63 російськомовні гімназії підтвердили свою готовність викладати естонську літературу естонською мовою. У подальшому ж ситуація може ускладнитися, оскільки існує брак необхідних методик та вчителів, здатних викладати свій предмет естонською мовою. Однак міністр освіти та науки Естонії Тиніс Лукас упевнений, що російські гімназії повинні стати частиною освітнього простору Естонії.

«Моє стійке бажання створити сильні ліцеї для російських учнів, де більша частина предметів викладатиметься естонською мовою. Де будуть освічені вчителі, які володітимуть естонською мовою, зацікавлені в повній зайнятості та гарній платні» - зазначив Тиніс Лукас

Напередодні 1 вересня глава Православної Церкви Естонії Митрополит Корнилій звернувся до російськомовного населення із закликом вивчати естонську мову та культуру: «З естонською культурою нам необхідно знайомитися. Ми винні в тому, що проживаючи в Естонії, нічого не знаємо про її історію. Знати це необхідно».
XS
SM
MD
LG