Доступність посилання

ТОП новини

Українська зовнішня політика: нові акценти


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Віталій Портніков
Гість Свободи: кандидат у народні депутати від БЮТ Григорій Немиря.

СКОРОЧЕНА ВЕРСІЯ.

Віталій Портников: Нагадаю, що відбулися громадські слухання в Європарламенті, на яких був, серед інших, Григорій Михайлович, “Україна напередодні парламентських виборів”.

Ми взагалі не набридли нашими виборами європейцям?


Григорій Немиря: Ні. Чому? Вибори в Європі відбуваються постійно.

16 вересня дострокові вибори в Греції. 21 жовтня (все виглядає так) будуть дострокові вибори в Польщі. Так що Україна не є виключенням. А якщо говорити про той стан української демократії, то як його оцінюють європейські політики? Вони вірять, що у нас будуть чесні вибори? І якщо вірять, то чому задаються питанням про можливість фальсифікації і таке інше?

Григорій Немиря: В цього і є головна інтрига і інтерес до дострокових парламентських виборів в Україні. Згадаймо той прорив до демократії, яким була Помаранчева революція. Згадаймо, що вибори в 2006 році парламентські в березні в основному були чесними і прозорими.

Та політична криза, яка виникла, створила деякі оцінки, що Україна, можливо, все ще дуже вразлива і не зможе вирішити цю політичну кризу парламентськими методами. А насправді так сталося, що змогли без зовнішнього втручання і мирно, і політичними парламентськими методами. Дострокові вибори таки відбудуться.

Основне питання: як вони відбудуться? Чи знову країна зможе довести, що зрілість її інституцій є запобіжником від браку політичної культури, в тому числі і політичних лідерів?

Коли я почув, що пан Янукович закликає перейти на новий рівень політичної культури і підписав якийсь документ, то в мене як мінімум два питання виникає. Якщо такий заклик є, якщо такий він пасіонарний політик, який хоче нові стандарти створити, то чому більш, ніж рік зволікали з виключенням з фракції Партії регіонів депутата Калашникова після його ганебного вчинку, побиття журналістів? Чи не нагадує це ідеї з підписанням якогось нового кодексу, те, що вже колись було, що є наслідком політичної культури СРСР?

Нагадаємо, що існував “Маральний кодекс строїтєля камунізма”, який існував, але це не означає, що його всі дотримувалися.

Тому що не будували комунізм. Треба вирішити, що ми будуємо.

Григорій Немиря
Григорій Немиря: Тому що були стандарти, які були різними для партійних бонз і для звичайних людей, які не були членами партій, були рядовими членами однієї партії.

У нас є слухач.

Добрий вечір!


Слухач: Добрий вечір!

Ви, пане Немиря, як вихованець американського університету Карнегі ратуєте за європейську інтеграцію, а якби у студії був Гмиря з протилежним поглядом, то ратував би за ЄЕП.

То чи буде Україна незалежною державою не за календарем з шариками і прапорами, а в дійсності?

Григорій Немиря: Буде. Вона є незалежною державою, але має кожного дня стверджувати свою незалежність і європейськість, якщо хочете, в тому числі через проведення чесних та прозорих виборів.

Щодо американського університету Карнегі, то я Вас маю розчарувати. Я не вчився в американському університеті Карнегі.

На жаль, це чомусь депутат Грач з Криму вважає, що я вчився. Для нього сам термін “американський”...

Слава Богу, що американський університет є подразником, тим більше, що це ще й коли Карнегі.

Щодо Сергія Гмирі, то я його прекрасно знаю, тому що ми з ним вчилися в одному донецькому університеті, ми є істориками за фахом.

Я поважаю його як історика і поважаю його право сповідувати і бути прихильником іншої ідеології, до числа прихильників якої я себе не відношу.

Але в даному випадку не йдеться хто кого, а йдеться про те, що мають бути умови для того, щоб всі ідеології мали можливість довести свою перевагу через політичні партії, які їх сповідують. І не стільки ідеологічними гаслами, а через політичні програми, які не лише декларуються, а й виконується. Це стосується і зовнішньої політики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG