Доступність посилання

ТОП новини

Прийшов, побачив, з’їв!


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи харчуєтесь ви у фаст-фудах? /images/photo/SL_31.08.2007_n1.jpg Оксана, студентка: - Рідко, це нездорова їжа і користі від неї жодної. Поїла, вийшла - відчуття дискомфорту /images/photo/SL_31.08.2007_n2.jpg Микола, банківський співробітник: - Вона дійсно смачна, але стараюсь уникати. Коротке задоволення, з’їв, через 5 хв. Відчуття – даремно гроші витратив /images/photo/SL_31.08.2007_n3.jpg Галина Германівна Іванова, пенсіонер: - Пару разів ходила – як їх... чізбургери – гидота така! Шлунок потім болів. Ми звикли до домашньої кухні. Мій онук, він дуже любив оці всі фаст-фуди, допоки не почав шлунок боліти. Зараз йому 13 років, ми вже відучили його від цієї їжі /images/photo/SL_31.08.2007_n4.jpg Максим, менеджер зовнішньоекономічної діяльності: - Інколи харчуюсь, але не люблю. Немає часу, а у кав”ярнях чи ресторанах довго чекати /images/photo/SL_31.08.2007_n5.jpg Лідія Миколаївна, пенсіонер: - Не харчуюся, якщо там спеціїї, то краще наші - українські, травки там, а те все чуже Віола Бурда Війну проти фаст-фудів у центрі столиці розпочала районна санепідемстанція. Під гарячу руку лікарів-епідеміологів потрапили шість ресторанів швидкого харчування, які займали найвигідніші торгові місця на центральній площі міста - Майдані Незалежності. Чим не догодили владі місця швидкого харчування? Які є до них санітарні вимоги та чи часто харчуються там українці?

Хто кого?
Санітарний лікар, який оголосив бій фаст-фудам у центрі столиці, Михайло Мельниченко заявляє, що до цих шести ресторанів є такі претензії: відсутність денного світла в приміщеннях (фаст-фуди знаходяться в підземному переході), невідповідність комфортним умовам температури в залах і порушення правил приготування їжі. Щодо останнього - каже контролюючий санепідеміолог Наталя Турі - все може бути. Але щодо вентиляції, температури та світла в приміщенні - санепідемстанція повинна висувати свої претензії до відкриття ресторану, але ж ніяк не після цього.

Смачно, недорого, швидко! Було...

Самі ж керівники закритих фаст-фудів стверджують - два місця тому їх перевіряла санстанція і навіть похвалила. Сьогодні в переході на Майдані Незалежності тільки вивіски заманюють клієнтів: “Смачно, недорого, швидко”. До них в гості ходила Наталка Коваленко...

“Тут завжди можна було перекусити. Але не сьогодні. Двері усіх ресторанів швидкого харчування зачинені. Стільці складені. Каси замкнені. Лише в одному із кафе якісь папери розбирає молода дівчина у синій уніформі. На слово “ журналіст” – у відповідь я почула 10 разів “НІ”! Поруч, двері одного з фаст-фудів опечатані санітарно-епідеміологічною службою шевченківського району, зазначений код, є штам і підпис.

Неприємні аромати вже не так забивають носа, як раніше – всі вентиляційні системи виходили прямо у підземний перехід. Взимку – це навіть в прямому розумінні слова – гріло, влітку – в переході в прямому розумінні слова – не було чим дихати. Чи легше стало зараз, коли кілька днів фаст-фуди у переході не працюють - говорять перехожі:
  • І спека яка,ці кондиціонери, які забирають повітря - тут же влітку взагалі пройти неможливо.... я не їм у фаст-фудах... Якщо часу немає, біжиш на навчання – забіг і поїв, кожного дня так роблю, нічого проти не маю... Дуже тут спекотно, набридло, ну от бачу закрили вже – щось вирішують... Я люблю домашню кухню, без напівфабрикатів і всього цього, тому їм вдома...
Після усунення виявлених порушень, ресторани швидкого харчування можуть відновити свою роботу – кажуть санепідеміологи.”


“Ти є тим, що ти їси”

Смачного, друже!
Свідомі українці часто паплюжать фаст-фуди, як явище, яке американізує слов’янську країну. Зрештою, як каже письменниця Світлана Поваляєва, любов до швидкої їжі - це теж хвороба: “В мене це асоціюється з сидінням в Інтернеті, цілодобовим гранням у комп’ютерні ігри і все це разом – чіпси, поп-корн, гамбургери, піцца на замовлення...”

В Америці більшість фаст-фудів чітко дотримуються санітарно-гігієнічних вимог - оскільки проштрафитися у цьому питанні дорожче, аніж поважати правила. До того ж боротьба, переважно гладких американців, проти калорійної їжі у фаст-фудах приносить результати - соняшникову олію для картоплі фрі ресторани замінили на менш поживну кукурудзяну або оливкову - каже кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. Фаст-фуди в Америці буквально на кожному кроці, і там їдять люди, незалежно від соціального статусу або національності. В принципі, для американців фаст-фуд – це гарантовано безпечна їжа. “Ти точно знаєш з чого вона зроблена” – каже Юрій Дулерайн.

Коли йдеться про проблему фаст-фудів - наївно зводити її до ресторанів, які пропонують швидку їжу - каже дієтолог, доктор медичних наук Марія Гулініч. Найприкріше те, що люди відівчилися їсти повільно і правильно - і саме тому, швидка їжа не є корисною. Не через склад продуктів або спосіб приготування, а саме через спосіб її вживання....

«А те, що ми їмо вдома? Це ж теж фаст-фуд – бутерброди… От ви готуєте обід? Я , наприклад, всім кричу про те, як важливо правильно харчуватися, а сама їм так же, як і всі – перехоплюю чогось і біжу далі…»

Буває і гірше…

Гірше фаст-фуду і бутербродів можуть бути тільки пиріжки, які смажать невідомо на скільки разів вже використаній олії - запевняє дієтолог. Радісно погодиться із такою тезою кримська влада. Вона серйозно переймається закладами харчування, які на півострові називають «тошніловками» та «шалманами» - розповідає місцевий кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

Якість страв у таких закладах (оформлені вони під кафе, ресторанчики або бари) бажає кращого. А працівники санепідемстанції – і поруч не стояли. Щоліта кількість цих шалманів-тошніловок збільшується у рази. Представники місцевої влади тільки розводять руками і кивають на санітарних лікарів. Санітарні лікарі – на міліцію, а та – на місцеву владу. Втім, чиновники кажуть, що вихід може бути у розвитку мережі недорогих фаст-фудів – як, наприклад, у Києві «Швидко», «Печена картопля» тощо…

Коли я йду з роботи і вже нікуди не поспішаю, вже протягом кількох місяців щодня заходжу до одного з ресторанів швидкого харчування. Примітно, що поруч є кафе-їдальня з домашньою їжею. Але я йду у фаст-фуд - мене там вже всі працівники впізнають. І протягом всього цього часу - задаюся питанням - чому саме туди? Відповіді поки що я так і не знайшла. Але противники фаст-фудів кажуть, що люди, які постійно «перехоплюють на ходу» поступово впадають у депресію. Оскільки з давніх-давен процес обіду чи то вечері – це не тільки «закидання палива в топку», а отримання задоволення- від смаку кожного продукту.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG