Доступність посилання

ТОП новини

Розпущені збиратимуться?


Тетяна Ярмощук Київ, 3 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Бути, чи не бути сесії розпущеної Верховної Ради. Коаліція планує зібратися у парламентських стінах. А Президент висловлює переконання, що засідання не буде.


Узгодження статусу парламентського засідання та порядку денного. Ці питання коаліція має вирішити перед тим, як заходити до сесійної зали. Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл заявив: «Засідання погоджувальної ради відбудеться абсолютно однозначно. Найімовірніше, що 4 вересня ми все таки зберемося у приміщенні Верховної Ради. Але перед тим ми все-таки узгодимо чітко питання статусу і порядок денний. Поки що є дуже різні погляди на ці речі. Суттєвими є два питання: припинення депутатської недоторканності і депутатських пільг, з іншого боку, це питання бюджетної резолюції. В Олександра Мороза трохи інші погляди, більше політичні».

Втім, Президент минулого тижня висловлював переконання, що засідання Верховної Ради не буде: «Я переконаний, що парламент не піде на нічне зібрання Верховної Ради, що парламент не піде в авральному режимі робити ревізію законів, які б допустили акцепт тих дій, які були зроблені поза Конституцією».

Чи вдасться легітимізувати Верховну Раду?

Політолог Тарас Березовець називає заплановане засідання провокаційним: «Партія регіонів спробує отримати козир у вигляді того, що вони пропонували скасувати депутатську недоторканність, але опозиційні фракції цього не хотіли, і, відповідно, отримати привід для критики. Це засідання може відбутися. На нього з’являться більше, ніж 226 депутатів, включно з перебіжчиками. Проте легітимізувати Верховну Раду не вдасться. Оскільки строк, коли останній раз вона засідала, це було більше, ніж 30 днів, вже минув. Тому скористатися нормою Конституції, що Верховна Рада є правочинною, не вдасться”.

Раніше Прем''єр-міністр Віктор Янукович виступив з ініціативою скликання сесії парламенту, на якій був би розглянутий та ухвалений закон про скасування недоторканості та пільг для всіх високопосадовців.
XS
SM
MD
LG