Доступність посилання

ТОП новини

Третя річниця Бесланської трагедії: запитання залишаються


Кирило Булкін Київ, 3 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 вересня 2004 група терористів захопила школу в північно-осетинському місті Беслан. У результаті спецоперації з визволення заручників загинули 333 особи, з них 186 дітей. По трьох роках після трагедії родини жертв висловлюють обурення ходом офіційного розслідування її обставин. Вони вважають, що провина за загибель їхніх близьких лежить не лише на терористах, але й на спецзагонах, що здійснювали штурм школи, не рахуючись, на їхню думку, з життям заручників.

Головний редактор сайту «Правда Беслану» Марина Литвинович розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода про різницю у висновках незалежного та офіційного розслідувань: «Картина, що її змальовує офіційне розслідування, кардинально відрізняється від даних незалежного розслідування. За офіційною версією, терористи підпалили вибухові пристрої, після чого почався штурм. Висновки незалежної комісії, підтверджені майже всіма заручниками, які вижили, інші: перші вибухи було чутно ззовні гімназії».

Третій рік пошуку правди про Беслан

Правди про трагедію в Беслані намагаються добитися від російської влади члени громадської організації «Голос Беслану», що об’єднує родичів жертв. Проте напередодні третьої річниці бесланських подій у правлінні організації сталися зміни. Попередня чільниця «Голосу Беслану» Емма Бетрозова була змушена поступитися посадою Марині Меліховій через рішення Владикавказського суду. На думку тих, хто підтримує Бетрозову, такими змінами влада намагається знешкодити організацію, що наполягала на встановленні правди про трагедію та покаранні усіх винних.

Активістка «Голосу Беслану» Елла Кесаєва сказала Радіо Свобода, що новими керівниками організації стали ті, кого раніше виключили з неї як провокаторів: «Це люди, яких ми виключили півтора роки тому – цілком законно, рішенням більшості. Вони були заслані до організації, щоб посіяти незгоду, щоб дискредитувати та провокувати нас. Зокрема, Меліхова закликала до фізичної ліквідації керівника нашої республіки. Ми виключили її. Ми діяли у повній відповідності до закону».

Попередня чільниця «Голосу Беслану» Емма Бетрозова збирається оскаржувати рішення про її зміщення в апеляційному суді Північної Осетії.

Тим часом у Санкт-Петербурзі напередодні третьої річниці трагедії відкрили пам’ятник «Дітям Беслану».
XS
SM
MD
LG