Доступність посилання

ТОП новини

В Берліні відкрили найбільшу в Німеччині синагогу


Надія Кандиба Німеччина, 3 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Берліні знову запрацювала найбільша в Німеччині сингога. Крім того, минулими вихідними також у німецькій столиці було відкрито новий культурний центр ортодоксального єврейського руху Хабад Любавіч.

Іудаїстський релігійний обряд
Новий єврейський культурний центр розташувався в районі Вільмерсдорф, що неподалік від серця західного Берліна – вулиці Курфюрстендамм. На будівництво комплексу витратили 5 мільйонів євро. Переважно це гроші приватних спонсорів. Він складається з синагоги, мікви, конференц-залу, бібліотеки, дитячого садка. Тут є також інформаційний центр і ресторан. З Єрусалима привезли каміння для зведення тридцятиметрової моделі «стіни плачу».

На відкритті не бракувало офіційних гостей, серед яких міністр закордонних справ Німеччини, соціал-демократ Франц-Вальтер Штайнмаєр. У своїй промові він наголосив, що після Голокосту кожний єврейський центр у Німеччині – це справжній подарунок для німецького суспільства. «Іудейство має багато облич. І це добре, що в Берліні знову можна побачити цей плюралізм різних релігійних течій», – сказав Штайнмаєр.

За кількі днів до відкриття культурного центру єврейського руху Хабад Любавіч у центрі Берліна на вулиці Рікештрассе запрацювала найбільша в Німеччині синагога. Споруджена 1904-го року, вона також була центром ортодоксальних євреїв. Реставраторам вдалося практично повністю відбудувати внутрішній інтер’єр будівлі, спорудженої в неороманському стилі. Синагога розрахована на 1200 осіб.
XS
SM
MD
LG