Доступність посилання

ТОП новини

В Луганську тепер 3 українські школи


Ярослав Гребенюк Луганськ, 3 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – До цього навчального року в Луганську існувала лише одна школа з українською мовою викладання. 1 вересня ще дві школи розпочали новий навчальний рік українською.


«Не дуже… Не все, але інколи розумію», – так говорить про своє знання української мови луганський першокласник Тимур Скотников.

Цього року кількість українських шкіл в Луганську збільшилась утричі. Звучить пафосно, проте означає, що відтепер на півмільйонний обласний центр таких шкіл аж три. Одна вже була, додали ще дві, і обидві знаходяться на околицях, у найбільш глухих кутах. У центральних школах міська влада впроваджує тільки окремі класи з українською мовою викладання.

Секретар Луганської міської ради Надія Чернова каже: «Я повністю поділяю вашу стурбованість, що у нас мало українських шкіл та класів, що нам потрібно прищеплювати українську культуру та українську мову. Це абсолютно нормально. Але ж у нас є українська 59-та школа, і нажаль із кожним роком все менше бажаючих там навчатись», – каже Надія Чернова.

Москва будує гімназії в Луганську

Відплив бажаючих навчатись українською збігся з відкриттям поруч російської гімназії. Її із допомогою Уряду Москви відкрили на базі 60-ї спеціалізованої школи імені 200-річчя Луганська – «наймолодшої» школи міста, збудованої лише у середині 90-х. Директор нової гімназії Алла Підтинна запевняла, що навчання буде проводитись у відповідності з навчальними планами міністерства освіти.

Однак саме існування російської гімназії є незаконним. Начальник луганського міського управління освіти Валентина Кияшко каже: «По закону всі навчальні заклади нового типу мають бути україномовними. Проте, враховуючи особливості регіону, не це завжди виходить. У нас навіть українці, які живуть у Луганську, не розмовляють українською», – говорить Валентина Кияшко.

На думку начальника управління освіти, порушення закону компенсуватимуть перемоги луганських школярів на олімпіадах з української мови та різні так би мовити «шароварні» заходи. Наприклад, міський з’їзд знавців української, за підсумками якого міське управління освіти і міськрада видали збірку. Збірка вийшла мізерним накладом, а сам захід відбувався у напівзруйнованому будинку піонерів.

Російське викладання з поглибленим вивченням української

Попри всі рогатки на шляху українізації шкіл в Луганську, батьки школярів усвідомлюють необхідність володіння українською. І багато хто з них обирає компромісний варіант: першокласників віддають до класів з російською мовою викладання, проте з поглибленим вивченням української.

Мати першокласниці 134-ї школи-саду Ірина Володіна саме й вибрала цей шлях. «Там російська мова викладання. Але з поглибленим вивченням української. Там і факультатив, і власне уроки. Все ж таки на Україні живемо, повинні свою мову знати, вміти нею спілкуватись», – вважає Ірина.
XS
SM
MD
LG