Доступність посилання

ТОП новини

Голодомор 30-х: чи торкнувся він Закарпаття?


Надія Петрів Ужгород, 4 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Виставка розсекречених матеріалів Служби безпеки України про голодомор тридцятих років дійшла сьогодні до Закарпаття. Факти вражають, і хоча цей голодомор власне області не торкнувся, місцеві історики кажуть, закарпатці пережили не менші страхіття.


Без клаптика землі, в суцільних горах, а тому в постійному голоді. Без тепла попри те, що поруч з лісами. Без роботи, а відповідно без засобів для існування. Якщо ще й природа обділювала неврожаєм, то приходила справжня біда… Саме через ці причини в Закарпатті, яке до 1945 року входило до складу різних держав, голодна смерть була частою гостею в багатьох селах. У тому числі й в тридцятих роках, коли голодомор панував по всій Україні.

Щоправда, голод на тій території, що нині йменується Закарпаттям, мав певні особливості каже закарпатський історик та журналіст Сергій Федака. «У Закарпатті майже кожне десятиліття, починаючи з 19 століття, панував голод. Але тутешні режими бодай якось намагалися з ним боротися, на відміну від сталінського, який лише поглиблював голод».

Закарпатці намагались допомогти

Закарпатські архівісти кажуть, про голод на Україні в 30-х закарпатці добре знали. Про це писали в місцевих газетах, що виходили за сприяння різних політичних партій Підкарпатської Русі. Зберігач Державного архіву в Закарпатській області Ірина Івановчик каже, жителі тієї території, яка нині йменується Закарпаттям, навіть виступали проти голодомору в Україні: «Є у нас копії публікацій цього періоду про протести жителів Закарпаття проти голодування на великій Україні, є факти і про голодування в окремих селах Закарпаття».

Навіть більше того, інтелігенція тодішньої Підкарпатської Русі, та й звичайні жителі намагалися допомогти страждальцям на Україні, розповідає історик, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор. Певні громади зібрали кошти на допомогу Радянській Україні, але однозначно тодішній сталінський уряд не прйняв цю допомогу.

І саме за сталінського правління справжній голод таки прийшов на Закарпаття. У перші роки після війни на фоні суцільних руйнувань, відсутності роботи та знаряддя для обробітку землі, на Закарпаття ще й прийшли неврожаї. Однак і про ці лихоліття закарпатці згадують не з таким жахом, як згадують про страшний голод 30-их жителі інших областей України…
XS
SM
MD
LG