Доступність посилання

ТОП новини

Політика ЄС щодо сусідів, парламентські вибори в Україні, Польщі та Росії (огляд європейської преси)


Олекса Семенченко Лондон, 5 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські щоденні видання зосереджуються у вівторок на політиці Європейського Союзу щодо сусідів, зокрема, й України. Також вони висвітлюють парламентські вибори, що наближаються в Україні, Польщі та Росії.


Впливова газета британських ділових кіл «Financial Times» у вівторок критикує Європейську політику сусідства, що під її парасолькою 3 вересня у Брюсселі зібралися урядовці з 27 країн-членів ЄС та 16 так званих країн-сусідів. У статті мовиться: «Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу назвав цю політику успішною. Але вона такою не є. Це – суміш безладного руху та ухиляння… За ситуації, коли ЄС перебуває у стані переляку від можливості подальшого розширення, культурно й географічно віддалені одні від одних країни – від України до Грузії було зібрано в межах однієї політики… Це незрозуміло. Такі країни, як Україна, потребують перспективи майбутнього членства, яким би віддаленим воно не було, не в останню чергу тому, що це було б важелем реформ».

Проблеми євроінтеграції

А словенська газета «Dnevnik» заторкує інший аспект євроінтеграції. У минулі вихідні на хорватсько-словенському кордоні вишикувалися довжелезні черги авт як наслідок посилення прикордонного контролю, позаяк Словенія готується з першого січня увійти до Шенґенської зони країн ЄС, між якими відсутній внутрішній прикордонний контроль. Щоденник зазначає: «Міністр поліції Драґутін Мате увічнив себе в антології сучасного абсурду, коли безсоромно звинуватив турків у величезних затримках на кордоні в Оберез’є… Виглядає, що … офіційні чинники … погано готові до того, аби нормально здійснювати контроль. Перед 2004 роком італійські та австрійські власті також мусили давати собі раду із сотнями турків в колонах авт… Не забувайте, що тоді і словенці теж були турками, іншими словами, ми теж не були членами ЄС».

Перевірка нервів Віктора Ющенка

Згадана вже «Financial Times» має ще одну публікацію на українську тему. Йдеться про загострення ситуації перед виборами у зв’язку з новим засіданням депутатів розпущеного президентом Ющенком парламенту: «Цей зухвалий акт покликаний перевірити нерви Віктора Ющенка», – коментує видання і веде далі: «Політичні аналітики у Києві кажуть, що нове відкриття парламенту надає союзникам пана Януковича трибуну для вихвалянь, аби одержати підтримку виборців».

Російська керована демократія

Парламентська виборча кампанія розпочалася і в Росії. Польська «Gazeta Wyborcza» пропонує оцінку сучасної ситуації в тій країні колишнього міністра закордонних справ Німечини Йошки Фішера: «Цілком очевидно, що російська демократія дегенерувала до стану, який часом називають «керованою демократією». Теоретично все ще можемо говорити про існування кількох політичних партій, плюралістичного суспільства, незалежних судів та ринкової економіки. Але фактично вся система перебуває під контролем президента. Люди все ще можуть брати участь у президентських виборах, але дійсне рішення, хто обійме цю посаду, буде ухвалено за їхніми спинами… Якщо економічна політика Кремля не зміниться, незабаром Росія знову стане колосом на глиняних ногах, якому буде далеко до Радянського Союзу. Врівноважена та тривка модернізація економіки можлива лише за умови реінвестування прибутків від експорту природніх багатств».

Польща – ганьба для цивілізованої Європи

А чеська газета «Pravo» коментує один аспект перламентських виборів у Польщі. Йдеться про те, що колишній президент Чехії Вацлав Гавел викликав гнів польських політиків, коли порекомендував у перебігу візиту до Польщі влаштувати міжнародне спостереження за виборами там. Відтак Гавел вибачився, і пояснив польську реакцію передвиборчим політичним напруженням. «Pravo» зазначає: «Зі своїми випадами на адресу мас медіа, нетерпимістю до меншин та агресивним націоналізмом, нинішній польський уряд нагадує колишній словацький кабінет Владіміра Мечіара. Міжнародні спостерігачі були присутні, коли той зазнав поразки на виборах 1998 року. Але це не було ганьбою для Словаччини. Це було ганьбою для режиму Мечіара. На жаль, польська «четверта республіка» нині є ганьбою для цивілізованої Європи,» завершує чеське видання.
XS
SM
MD
LG