Доступність посилання

ТОП новини

Критики ісламу обурені забороною провести ралі


Наталія Вікуліна Брюссель, 05 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – У Брюсселі опинилося під питанням проведення ралі під назвою «Зупиніть ісламізацію Європи», наміченого на 11 вересня, річницю терористичних атак у США 2001 року. Mер бельгійської столиці заборонив проведення ралі, а ті, хто мав намір взяти участь в антиісламській демонстрації, кажуть про порушення права на свободу висловлювань.


Висловити протест проти ісламізації Європи має намір близько 20 тисяч людей з Німеччини, Британії, Данії та інших країн. Таким чином ці європейці хотіли висловити протест проти дедалі більшого впливу Ісламу на європейське життя. Марш у столиці Євросоюзу мав закінчитися хвилиною мовчання в пам’ять жертв терактів 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах.

Однак мер Брюсселя Фредді Тілеманс заборонив проведення ралі і звинуватив протестуючих у тому, що вони розпалюють ворожнечу. За словами мера, ралі в день річниці терактів в Америці може спричинити насилля. Тілеманс до того ж розлютив організаторів маршу, дозволивши групі «Об’єднані заради правди» проводити ралі 9 вересня. Члени цієї організації мають глибокі підозри, що теракти 11 вересня провела не Аль-Кайда, а адміністрація Буша.

Представники мусульманських терористичних організацій роблять, що хочуть в Європі

Між тим організатори антиісламського ралі кажуть, що вони виступають проти расизму. Водночас вони стурбовані тим, що в мусульманських громадах у Європі криється реальна небезпека. Удо Ульфкотте, головний організатор маршу, німецький журналіст, який пише на тему ісламського екстремізму, каже, що у всій Європі присутні представники мусульманських терористичних організацій, які мають повну свободу робити все, що завгодно.

Ульфкотте вказує на компроміси, на які йдуть європейці заради мусульман – так, Національна служба охорони здоров’я у Шотландії закликала працівників утриматися від споживання їжі на роботі під час Рамадану. А мусульмани в бельгійському Антверпені закликали заборонити в публічних місцях різдвяні ялинки та великодні яйця, аби досягти суворого нейтралітету між релігіями. «Якщо індус, прихильник індуської релігії скаже у Європі чи Сполучених Штатах: «Це образливо для моєї релігії різати корів і їсти яловичину», то він матиме рацію. Для його релігії це справді зневажливо. Але що ми маємо робити в цьому випадку? Ми ніколи не відмовимось від наших цінностей і нашої культури, просто припинивши їсти яловичину, ми цього ніколи не зробимо. Але з мусульманами ми на це погоджуємося і кажемо «Що ще ми могли б зробити, аби вас не ображати?»- вважає організатор антиісламського ралі в Брюсселі.

Треба дискутувати а не демонструвати

Бельгійська юристка марокканського походження Фаузая Талауі зазначила, що Іслам потребує серйозних внутрішніх дебатів з таких ключових питань, як роль жінки та відокремлення релігії від держави. Але вона не погоджується, що 11 вересня має проводитися антиісламське ралі. «Ми повинні провести дебати з багатьох питань. Але робити це слід у правильному напряму: через діалог людей, організацій, а не через дуже провокативні дії однієї сторони – а саме, вийти на демонстрацію в Брюсселі, де багато мусульман живе неподалік від місця проведення ралі, де ці люди можуть сприйняти марш як провокацію проти них та їхньої релігії»,- вважає Талауі.

Адміністративний суд Брюсселя підтримав заборону проведення ралі, остаточний вердикт має винести Верховний суд Бельгії. Багато протестуючих кажуть, що в будь-якому разі пройдуть з маршем брюссельськими вулицями. Організатор ралі Ульфкотте переконує їх цього не робити, а провести демонстрацію в німецькому Кельні, розташованому неподалік від Брюсселя і в якому власті дають дозвіл на висловлення антиісламських протестів.
XS
SM
MD
LG