Доступність посилання

ТОП новини

Місія міжнародних спостерігачів починає роботу в Україні


Богдана Костюк Київ 5 вересня 2007 (Radiosvoboda.Ua) – Від сьогодні в Україні розпочинає роботу місія спостерігачів за достроковими парламентськими виборами від міжнародної громадської організації «За справедливі вибори». Центральна виборча комісія акредитувала 245 членів цієї організації – правників і політологів з Латвії, Німеччини, Болгарії, Румунії, інших держав. Вони спостерігатимуть за підготовкою і проведенням виборів у Києві та обласних центрах України.


Німецький правник Міхаель Хоендаль розповідає, що організація «За справедливі вибори» вже працювала в Україні на Президентських виборах 2004 і парламентських виборах 2006 року. Своїм головним завданням міжнародні спостерігачі вважають підтримку демократії і чесних виборів в Україні, - каже професор Хоендаль. «Для нас становлення реальної демократії в Україні важніше, ніж декларація абстрактних цінностей, що притаманно місцевому політикуму. Це я кажу від свого власного імені і від імені своїх колег – спостерігачів».

Використання адмінресурсу

Головними проблемами дострокових парламентських виборів в Україні може стати використання адмінресурсу і тиск на виборців з боку представників місцевої влади, – заявив спостерігач від організації «За справедливі вибори» Марк Строжевск з Латвії. «Попередній досвід спостереження за виборами в Україні дає нам право стверджувати, що використання адмінресурсу і нехтування чинним законодавством залишаються головними ризиками цієї виборчої кампанії».

Пан Строжевск і його болгарський колега Венцеслав Відінскі – Райлеску згадали випадки з минулорічної парламентської кампанії в Україні, коли в одному із сіл західної України бабця проголосувала за себе – і також за десяток інших односельчан, які виїхали на заробітки. А на Донбасі голова селищної ради власноруч заповнив усі бюлетені для голосування своїх співгромадян. Міхаель Хоендаль зазначив, що подібні випадки можуть бути не поодинокими, оскільки кожна з політичних здатна знехтувати правами українських громадян на вільне волевиявлення.
XS
SM
MD
LG