Доступність посилання

ТОП новини

Кримські виборчі конфлікти


Володимир Притула Сімферополь, 06 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму розгоряється конфлікт між політичними союзниками – БЮТом і «Нашою Україною-Народною самообороною». Керівник Кримського виборчого штабу «Блоку Юлії Тимошенко» Андрій Сенченко звинуватив лідерів Меджлісу кримськотатарського народу, які співпрацюють із НУНСом, у тиску на співвітчизників, котрі підтримують БЮТ.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко повідомив, що лідери Меджлісу кримськотатарського народу намагалися зірвати збори громадян, які 2 вересня проводили «бютівці» в сімферопольському мікрорайоні компактного проживання кримських татар Ак-Мечеть. А 4 вересня, за словами лідера кримського БЮТу, подібна ситуація сталася в селі Строганівка під Сімферополем, де на агітаторів цього блоку тиснули активісти місцевого меджлісу, погрожуючи спалити агітаційний намет. За останнім фактом кримські «бютівці» звернулися із заявою до міліції, - повідомив Андрій Сенченко.

Меджліс відкидає звинувачення


Водночас, голова Меджлісу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю агенції «Контекст-медіа-Крим» спростував звинувачення БЮТу, назвавши їх «абсурдними». Його заступник у Меджлісі та один із керівників кримського штабу «Нашої України-Народної самооборони» Рефат Чубаров сказав Радіо Свобода, що гострі дискусії біля агітаційних наметів є складовою виборчої кампанії. «У мене був просто шок від того, що одну з таких дискусій між прихильниками БЮТу і НУНСу пан Сенченко підняв на рівень конфлікту, попередньо не обговоривши цю ситуацію із штабом «Нашої України-Народної самооборони». Так між партнерами не буває. Всі непорозуміння з’ясовуються непублічно!», - Рефат Чубаров також закликав «бютівців» агітувати не лише серед кримських татар, але і в інших етнічних громадах Криму і висловив сподівання, що цей конфлікт не вплине на подальшу співпрацю двох блоків.

Так вважає й Андрій Сенченко. Лідер кримського БЮТу переконаний, що кожний має право вибору. «Жодна політична структура, жоден політик не мають права претендувати на монополію в якомусь середовищі, а тим більше вимагати від людей йти якимось одним курсом. Адже є право вибору. А подібні дії активістів Меджлісу тільки відштовхують від них їхній електорат.», - заявив Андрій Сенченко.

Тим часом у Сімферополі між ще одними політичними союзниками – комуністами та регіоналами розгорнулася справжня «війна листівок». Чи не на кожному сімферопольському стовпі та паркані можна прочитати взаємні звинувачення у «здачі» Компартією і Партією регіонів інтересів кримських виборців у питаннях російської мови, зближення з Росією і вступу України до НАТО.
XS
SM
MD
LG