Доступність посилання

ТОП новини

Китайські гакери атакують британські урядові комп’ютери


Олекса Семенченко Лондон, 6 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Британський уряд зберігає мовчанку щодо неофіційних повідомлень з поінформованих джерел в кабінеті про те, що комп’ютерні фахівці Китайської народно-визвольної армії здійснили напад на британську урядову комп’ютерну систему. За цими повідомленнями, атака викликала колапс комп’ютерних мереж міністерства закордонних справ та Палати громад парламенту.


МЗС Великої Британії відмовилося коментувати цю проблему, зазначивши лише, що не обговорює питань, пов’язаних із безпекою. Проте, згідно з депутатом Андрю МакКінлеєм, що входить до складу парламентського комітету із закордонних справ, виразно вказує на те, що кібер-атаки здійснено щонайменше з мовчазної згоди китайських властей. Він уважає, що уряд мусить взяти більш жорсткий курс щодо Пекіна: «Китайців слід викрити, а тоді вжити заходів проти них, бо це було зроблено з повного відома і згоди китайського уряду та китайського військового відомства. По-друге, думаю, що цю справу слід підняти на засіданні Ради безпеки ООН».

Китай здійснює кібер-атаки уже 4 роки

Китайська народно-визвольна армія технічно значно відстає від армій НАТО. Це може бути однією з причин, чому вона шукає нетрадиційних методів ведення війни, як от руйнування інформаційних систем потенційного ворога.

Згідно з керівником програми безпеки в азійському регіоні Королівського інституту об’єднаних збройних сил Алексом Нілом, Китай відверто визнає у своїй військовій доктрині, що поступом уперед є всесвітня цифрова революція. І армія Китаю є часткою такої революції через свої кібер-операції. Ніл також зазначив, що Китай здійснює кібер-атаки ось уже чотири роки.

Гакер проти гакера

Фахівці висловлюють здогадки щодо того, чому британський уряд публічно не реагує на напади. Одне припущення полягає в тому, що уряд не хоче повідомляти гакерів, що їх спроби мали успіх. Друге версія – це те, що Британія й сама веде збір інформації на опонентів подібними гакерськими методами.

Одначе депутат МакКінлей наполягає на праві громадськості та парламенту знати про те, що Велика Британія стає мішенню для явища, що називається “патріотичним гакерством”, коли комп’ютерні експерти використовують свої навички для нападів на життєво важливі мережі в країнах, які вони розглядають як ворога своєї держави.

МакКінлей скаржиться, що уряд не регує на його запити із цієї проблеми. Він уважає, що позиція Британії у цьому є слабкою. Вона намагається вмиротворити китайців замість того, аби рішучо діяти.

Депутат уважає найвірогіднішими причинами нинішніх атак те, що китайські власті або випробовують потенціал такої зброї на випадок майбутнього конфлікту, або просто дають сигнал іншим великим державам, що вони здатні на це.

Зі свого боку, офіційний Пекін заперечив, що причетний до гакерських атак. Міністерство закордонних справ назвало звинувачення безпідставними і продуктом менталітету часів “холодної війни”. А Народно-визвольна армія, що є в центрі підозр, ніяк не відреагувала на звинувачення.
XS
SM
MD
LG