Доступність посилання

ТОП новини

Великий Лучано. Він пішов на світанку


Рим, 6 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Помер всесвітньовідомий тенор Лучано Паваротті. У жовтні йому мало виповнитися 72 роки. Останнім часом співак потерпав від раку підшлункової залози. 46-літня кар’єра Паваротті стала однією з найдовших серед зірок оперного мистецтва. Музичні критики його не балували, а мільйони прихильників – обожнювали. Він же, Великий Лучано, почувався завжди щасливим, бо тримали його у цьому житті дві великi любові: до музики і до родини.


Він пішов на світанку. Вдома, у рідному місті Модена на півночі Італії.

Потужний, феноменальний голос. Харизматична артистична зовнішність. Усміхнений бородатий товстун з яскравим різнокольоровим шаликом на шиї. Протягом останніх 30 років він був найвидатнішим тенором у світі.

«..завжди зчиняли лемент, коли я співав...»

Лучано Паваротті народився 12 жовтня 1935 року. Дебют на оперній сцені відбувся у 1961-му в місцевому театрі. За кілька років небувалий успіх у США. Справжній тріумф святкував Паваротті у лютому 1972 у нью-йоркському театрі «Мetropolitan». Нескінченні аплодисменти та овації американської публіки підносять співака на оперний олімп, і він стає «Big Luciano». Великим його прозвали не лише за співочий талант, але й за надмірну вагу.

«Я не з тих, хто народився в сорочці. Так, це правда, у моїй сім’ї батько співав. Але правда і те, що у моєму будинку, де жили 17 родин, приблизно 80 осіб завжди зчиняли лемент, коли я співав. Мене вважали ненормальним, казали, що я з’їхав з глузду» говорив Паваротті.

У 90-х роках золотий тенор збирає сотні тисяч глядачів на концертах просто неба у Лондоні, Нью-Йорку і Парижі. Серед найвідоміших – виступ трьох тенорів разом з Пласідо Домінґо і Хосе Каррерас. У ці дні згадують плідну благодійну діяльність Лучано Паваротті, коли від докладав максимум зусиль для організації добродійних концертів за участю співаків різних жанрів і різних поколінь. Записи концертів «Паваротті і друзі» розходилися мільйонними тиражами.

Після 43 років фантастичної кар’єри, Лучано Паваротті залишив активну оперну діяльність, але не попрощався зі співом. Останній раз він співав минулої зими у Турині на урочистому відкритті Олімпійських ігор. Критики йому часом дошкуляли, але публіка ніколи не співала з ними в унісон.

150 кілограмів людської щедрості

Маестро Лучано був переконаний, що він зламав канони елітного мистецтва, бо доніс оперу до масового слухача. У цьому від завдячував і телебаченню, котре транслювало його концерти у різних куточках світу. На прес-конференції три роки тому співак зізнався, що робить людей щасливими. «Я усвідомлюю, що Господь наділив мене чимось особливим. Він торкнувся моїх голосових зв’язок, я знаю» .

Про надмірну пристрасть Паваротті до харчів і про його приватне сентиментальне життя ходили анекдоти. У рідній Модені говорили, що Лучано- «добряк-ненажера«, у котрого 150 кілограмів людської щедрості і привабливості. В одному з інтерв’ю співак зізнався, якби час повернути назад, ніколи б так не розжирів.

Лучано Паваротті - батько чотирьох дочок від двох шлюбів. Музика і родина для нього були однаково важливими. За словами співака, це - як дві нероздільні частини легенів, котрі давали йому життєвий кисень.
XS
SM
MD
LG