Доступність посилання

ТОП новини

Керівники країн Азійсько-Тихоокеанського співробітництва зустрічаються на саміті АПЕК в Сіднеї


Кирило Булкін Київ, 7 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сіднеї триває бізнес-форум країн Азійсько-тихоокеанського співробітництва. До австралійської столиці вже прибули керівники практично всіх країн АПЕК. Їхня зустріч пройде 8-9 вересня.

Президент США Джордж Буш подає руку Голові КНР Ху Цзіньтао. 6 вересня 2007 р., Австралія, Сідней
Напередодні зустрічі лідерів країн – членів Азійсько-Тихоокеанського співробітництва, у Сіднеї проходить бізнес-форум АПЕК. А міністри економіки та закордонних справ у рамках саміту зустрілися 5-6 вересня. Вони обговорили шляхи співпраці у протистоянні тероризму, стихійним лихам, голоду та пандеміям, зокрема, пташиному грипу.

Міністри погодились, що безпека населення країн-членів АПЕК потребує транскордонної співпраці й підвищення стандартів безпеки в усіх сферах – від протистояння тероризму до покращення якості продуктів харчування та інших товарів.

«Щоб чітко позначити свої економічні та політичні інтереси»

А чого можна очікувати від зустрічі лідерів країн АПЕК? На це запитання Радіо Свобода відповів директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський: «Подібні саміти, як правило, використовуються керівництвом країн для того, щоб чітко позначити свої економічні та політичні інтереси. І на сьогоднішній день, очевидно, такі саміти є дуже важливими, оскільки в них беруть участь країни, які сьогодні, фактично, визначають динаміку світового господарства. Очевидно, що на сьогоднішній день формується до певної міри нова конфігурація в світовому господарстві, тому зрозуміло, що традиційні гравці, такі, як США, намагаються відстежувати ці тенденції, оскільки від співробітництва з цими країнами багато в чому залежить їхній добробут. З іншого боку, сьогодні оцей азійський полюс розвитку світового господарства є досить впливовим, і ми можемо очікувати, що в такій конфігурації виникнуть якісь нові центри тяжіння, наприклад, блокування тих чи інших країн, які будуть потім відстоювати свої інтереси в міжнародних інституціях типу Світової організації торгівлі або інших».

Членами АПЕК є 21 країна, серед них США, Росія, Китай, Канада. Головування в організації змінюється щороку за принципом ротації. Зараз АПЕК очолює Австралія, саме тому цьогорічний форум відбувається у Сіднеї. Його робота триватиме до 9 вересня.
XS
SM
MD
LG