Доступність посилання

ТОП новини

Польський парламент схвалив закон про так звану «Карту поляка» для поляків за кордоном


Він дозволить полякам – громадянам держав колишнього СРСР отримувати безкоштовні багаторазові в’їзні візи до Польщі. На основі цього закону громадяни України й інших післярадянських держав польського походження отримають можливість безкоштовно навчатись і лікуватись, а також здобувати стипендії і дозвіл на роботу в Польщі.

Він дозволить полякам – громадянам держав колишнього СРСР отримувати безкоштовні багаторазові в’їзні візи до Польщі.

На основі цього закону громадяни України й інших післярадянських держав польського походження отримають можливість безкоштовно навчатись і лікуватись, а також здобувати стипендії і дозвіл на роботу в Польщі.

Речник польського МЗС Роберт Шанявський повідомив Радіо Свобода, що полякам за кордоном уряд країни субсидіюватиме вартість віз і навчання, а також надаватиме соціальне забезпечення.

«Карту поляка» зможе отримати особа з післярадянських країн, яка в присутності польського дипломата подасть заяву, що належить до польської нації, засвідчить, що розуміє польську мову і доведе, що у поколінні батьків або дідів були поляки або громадяни Польщі чи що ця особа веде активну діяльність на користь польської культури або польської меншини.

Термін дії посвідчення «Карти поляка» – на 10 років – може бути продовжена на прохання її власника.

Закон має набути чинності через рік від дати його офіційної публікації.

Польські політики пояснюють схвалення закону про «Карту поляка» тим, що польська діаспора у державах колишнього СРСР не має подвійного громадянства.

Це, на думку польського Сейму, не дозволяє польській діаспорі на Сході підтримувати зв’язки з Батьківщиною на відповідному рівні.
XS
SM
MD
LG