Доступність посилання

ТОП новини

ПТУ чи офіс?


Леся Бакалець Київ, 7 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Робітників не вистачає - у київських профтехучилищах ще весь вересень будуть приймати учнів. Причина - недобір у групах. Кияни хочуть бути банкірами, менеджерами або юристами. Порпатись з будівельними матеріалами та мати справу з водогоном – мрія одиниць.

Будівельник - неромантична професія?
Київському професійному техучилищу будівництва та автотранспорту цього року не вистачає 50 учнів. Причому саме на будівельну спеціальність. Директор Валентин Кущ каже, що стереотип «будівельник - непрестижна та неінтелігентна професія» має серйозний вплив на молодь. Окрім проблеми престижу, Валентин Кущ говорить, що багато чого залежить від роботодавців. Вони здебільшого приходять в кінці навчального року і вимагають висококласних спеціалістів. А протягом всього навчання учням не допомагають. З ним абсолютно згодний начальник управління персоналом компанії Київміськбуд Петро Шевчук:

У Київській міській держадміністрації називають іншу причину невеликого попиту ПТУ. Просто демографічна ситуація в країні така, що дітей менше, ніж запропонованих місць. Провідний спеціаліст головного управління освіти Олександр Слободницький зауважує, київська молодь бути пролетарями не хоче, тому надія на молодих робітників з інших областей.

«Ми Києвом, тільки столичною молоддю ніколи потребу міста не покриємо»

Колишній учень Миколаївського ПТУ жодного разу не пожалкував, що пішов вчитися до такого “непопулярного” закладу. Каже, зараз має багато переваг перед однолітками, реальну професію та заробіток.

«Я хотів, і я пішов. Тому що це реальний шанс отримати професію за короткий строк, за яку потім можна буде отримувати реальні гроші. Якби я гнався за якимось престижем і пішов, наприклад на банківську справу, я би багато втратив, адже я знав, що це не моя справа.»

Денис зараз отримує ще й вищу освіту і цілком задоволений майбутньою професією. В його місті набір учнів до ПТУ також подовжений на місяць. У міністерстві освіти кажуть, це абсолютно нормальна ситуація. Заступник голови департамент професійно-технічної освіти В’ячеслав Супрун пояснює, додатковий місяць вступної кампанії вони виділяють спеціально для тих, хто, наприклад провалився у вищі навчальні заклади:

«Люди спершу на літніх канікулах, а тільки восени починають думати про навчання, тому у нас ще весь вересень здійснюється прийом. До того ж, є діти, які не вступили до ВНЗ або просто не визначилися. от ми їх і чекаємо.»

Окрім будівельників, країні не вистачає металообробників, швачок, слюсарів та каменярів. Праця рук нині не в моді.
XS
SM
MD
LG