Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в Україні стурбований, що забезпечення прав громадян на вільний вибір нечітко врегульоване в деяких питаннях


Це стосується процедури голосування вдома і участі в виборах громадян, які виїжджали за кордон, сказав Вильям Тейлор на зустрічі з головою Центральної виборчої комісії. Посол повідомив Володимира Шаповала, що має намір дати публічну оцінку цій проблемі, привернути до неї увагу широкої міжнародної громадськості. Водночас Тейлор високо оцінив своєчасність і належний рівень організації багатьох інших виборчих процедур і додав, що з зацікавленістю стежить за перебігом виборчого процесу в Україні.


Це стосується процедури голосування вдома і участі в виборах громадян, які виїжджали за кордон, сказав Вильям Тейлор на зустрічі з головою Центральної виборчої комісії.

Посол повідомив Володимира Шаповала, що має намір дати публічну оцінку цій проблемі, привернути до неї увагу широкої міжнародної громадськості. На його думку, будь-які дії, що можуть перешкодити громадянам зробити свій вибір або ж спотворити такий вибір, маніпулюючи нормами законодавства, неприпустимі і не сприяють демократизації суспільства.

Водночас Тейлор високо оцінив своєчасність і належний рівень організації багатьох інших виборчих процедур і додав, що з зацікавленістю стежить за перебігом виборчого процесу в Україні, повідомила в суботу прес-служба ЦВК.

Шаповал у відповідь звернув увагу, що саме законодавці скасували необхідність подавати підтвердження стану здоров’я до заяви про голосування вдома, і Центрвиборчком не може перевищити свої повноваження. За його словами, ЦВК зробить, що зможе – надасть відповідні роз’яснення виборчим комісіям. Але, додав він, це не зніме проблеми з можливою великою кількістю таких заяв, не завжди обґрунтованих, які не зможуть повністю перевірити дільничні комісії.

Голова ЦВК також визнав, що громадянам України, які повернулися з-поза її меж менш як за три дні до виборів, буде складно поновити себе в списках виборців. Він висловив сподівання, що розв’язати ці проблеми допоможе своєчасне рішення Конституційного Суду України, до якого звернувся Президент із проханням дати оцінку конституційності такої норми.
XS
SM
MD
LG