Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми на сербсько-косовському кордоні


Анамарія Рамач Белград, 4 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Останніми місяцями зросло число албанців з Косова, які подають заяву на видачу сербських дорожніх документів. Але тут виникає проблема: Сербія не визнає паспортів та інших особистих посвідчень, які тимчасово видає УНМІК, тобто цивільна місія ООН в Косово, що з 1999 перебуває у провінції.


Досвід, які мали дві жІнки - Флута та Ардіана - звичайний для цих днів. Потрапити у Сербію з Косова нелегко.

Флута: «Деякі мої друзі хотіли поїхати у Сербію, оскільки потребували медичного лікування, але не змогли, бо єдині документи, які вони мали, були документи, видані УНМІК-ом».

Ардіана: «Я усвідомлюю, що у Сербію не можу поїхати без документів колишньої Югославії, чи Сербії. Щоб перетнути сербський кордон, ви мусите мати югославський документ, паспорт колишньої Югославії, чи югославське посвідчення. Я знаю, що документи, які видає ООН, Сербія не визнає, бо кілька моїх друзів хотіло перетнути кордон з документами УНМІК-а, і їм це не вдалося».

Натомість інституції краю визнають усі документи, які видаються у Сербії. Щоб потрапити у Сербію машиною, зареєстрованою у Косові, необхідно дістати тимчасові номерні знаки автомобілів та страховку – за додаткові кошти. Дорожні документи, які видає УНМІК, визнаються 39 державами. Сербія залишилася єдиною країною в регіоні, яка не визнає документів, виданих міжнародною адміністрацією у Косові.

Говорить Ветон Елшані, речник косовської поліції:

«Це добре відомий факт, що Сербія не визнає документів УНМІК-а та що їх не вважає дійсними. Це стосується так само і закордонних паспортів, посвідчень, прав водія, та реєстрації транспортних засобів».

Проблема документів менше зачепила торгівлю та бізнес. Елшані каже, що перевезення товарів з Сербії у Косово та навпаки відбувається набагато легше. У Спілці косовських бізнесменів стверджують, що видавати необхідні документи бізнесменам спонукав Сербію економічний інтерес. Косовські політичні аналітики переконані, що проблеми стосовно невизнання документів спроектовані сербською політичною верхівкою, яка робить усе, аби довести, що Косово залишається частиною Сербії.

А сербські неурядові організації надіслали численні петиції до Уряду Сербії з вимогою визнати документи, видані ООН, у провінції Косово. Вони посилаються на факт, що сербські політики застосовують подвійні стандарти стосовно Організації Об’єднаних Націй. Адже Сербія відстоює Резолюцію 1244 ООН, якою затверджено, що Косово є складовою Сербії, але відмовляється визнавати дорожні документи, які видає ця організація.
XS
SM
MD
LG