Доступність посилання

ТОП новини

Чільні американські представники в Іраку другий день свідчать у Конгресі про ситуацію з війною в цій країні


Посол США в Іраку Раян Крокер заявив у вівторок у комітеті з закордонних відносин Сенату, що стабілізація в Іраку неможлива без національного примирення між сунітами і шиїтами.

Посол США в Іраку Раян Крокер заявив у вівторок у комітеті з закордонних відносин Сенату, що стабілізація в Іраку неможлива без національного примирення між сунітами і шиїтами.

Він також сказав, що дотеперішні переговори з сусіднім Іраном не принесли помітних зрушень у впливу цієї країни на становище в Іраку. До такого впливу він залічив навчання, фінансування й озброєння Іраном радикальних шиїтських повстанців в Іраку.

Проте він додав, що не підтримує припинення зусиль США домовитися з Іраном, бо нинішнє становище може «змінитися в майбутньому».

Також перед комітетами Конгресу виступає чільний американський командувач в Іраку генерал Дейвид Петреус.

Напередодні, в понеділок, на слуханні в іншому комітеті він заявив, що воєнні цілі збільшення кількості американських військ в Іраку значною мірою досягнені, і останніми місяцями війська коаліції і іракські сили безпеки досягли значного поступу в галузі безпеки.

На його думку, США можуть до середини наступного року скоротити кількість своїх військ в Іраку на 30 тисяч до рівнів перед їхнім нарощуванням – до 132 тисяч військовослужбовців.

Генерал рекомендує вивести перші 4 тисячі вже в грудні.

Але він застеріг, що «передчасне» виведення американських військ із Іраку мало б «руйнівні наслідки».

Дейвид Петреус також звинуватив сусідній Іран у веденні війни в Іраку проти іракської держави і військ під проводом США «чужими руками» – за допомогою шиїтських повстанців, підтримуваних Тегераном.
XS
SM
MD
LG