Доступність посилання

ТОП новини

Дунай підтопив верхню Угорщину й Будапешт


Василь Плоскіна Угорщина, 11 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Якщо ви хочете подорожувати до Угорщини автомобілем – то цей репортаж для вас. Цими днями Угорщина зіштовхнулась із проблемами, які всі ще добре пам"ятають з 2002-го року, коли величезну частину європейських міст затопила повінь. Цього разу йдеться про угорську столицю Будапешт. Вилив Дунаю у верхній його течії відчули на собі жителі столичної Пештської області. Ця річка вийшла з берегів в Угорщині на відтинку щонайменше 330 км через осінні дощі в Альпах та внаслідок стрімкого танення снігу в горах. Комунальні служби угорської столиці вже перекрили автомобільний рух на обидвох набережних Дунаю, очікуючи піку повені сьогодні вночі.

Гирло Дунаю
Через спекотливе літо рівень води в Дунаї сягав дуже низького рівня. Та після затяжних дощів в Альпах Дунай ніби пригадав, що є великою європейською рікою. Щоночі вода прибувала й прибувала, піднімаючись на один метр, аж поки не залила обидві набережні в Буді і Пешті, особливо Римську набережну, де розміщені будинки, офіси й крамниці... У верхній течії Дунай також підтопив прибережні села і залив острови, де мешканці міста побудували чимало дач. Підрозділи управління з надзвичайних ситуацій розподілені на відтинку у півтисячі кілометрів. Їм допомагають пожежники.

Прес-секретар управління Жужа Ґреґор змалювала паводковову ситуацію в Будапешті: «За нашими даними, рівень води в річці становитиме в найближчі години 710 сантименрів понад норму. Комунальні служби міста підготувалися до зростання паводку. Вже працюють насоси, які відкачують назад зайву воду, і перекриті каналізаційні шлюзи на випадок так званої зворотної хвилі, щоб ріка не заливала вулиці. Нижні набережні в Будапешті будуть перекриті для руху до кінця тижня, тому в Будапешті слід очікувати великих автомобільних пробок».

Комунальники дуже сподіваються, що повеневий пік припаде не на темну пору доби, а десь в обід 12 вересня. В цьому запевняють метеорологи. Однак на півночі країни паводок вже вніс свої корективи в плани людей. Говорить офіцер пожежної охорони з м. Дьєр Янош Медве:

«На жаль, через вилив Дунаю мусили згорнути будівельні роботи шляхові фірми на так званому нульовому шосе (М-нуллаш ут): тут повністю припинені роботи на 200-метровій ділянці. Будівництво в кращому випадку відновлять тільки за десять діб. Велика вода зійде вниз по ріці не раніше наступного понеділка».

За останні 9 років це вже третя велика повінь на Дунаї і Тисі, найбільших річках Угорщини. Рівень води зазвичай піднімається восени або наприкінці зими, коли в горах ідуть великі дощі й інтенсивно тане сніг. Угорський парламент навіть ухвалив у цьому зв’язку спеціальну урядову програму, елементи якої перегукуються з антипаводковим урядовим планом в Україні, оскільки Тиса бере свій початок в українських Карпатах. Обидва уряди намагаються заручитись у цій справі допомогою Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG