Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Магера: Українці, які повернуться з-за кордону напередодні виборів, імовірно, зможуть проголосувати


В ефірі Радіо Свобода член ЦВК Андрій Магера зазначив, що, відповідно до Конституції, така особа може звернутися до суду для захисту порушених прав. При цьому він наголосив, що може виникнути проблема з виконанням рішення суду, оскільки всі списки виборців уже будуть закриті. Напередодні голова ЦВК Володимир Шаповал визнав, що особи, які повернуться на батьківщину менше як за три дні до виборів, буде складно поновити себе в списках виборців. Керівник ЦВК висловив сподівання, що розв’язати ці проблеми допоможе своєчасне рішення Конституційного Суду, до якого звернувся Президент із проханням дати оцінку конституційності такої норми.


В ефірі Радіо Свобода член ЦВК Андрій Магера зазначив, що, відповідно до Конституції, така особа може звернутися до суду для захисту порушених прав.

При цьому Магера наголосив, що може виникнути проблема з виконанням рішення суду, оскільки всі списки виборців уже будуть закриті: «За конституційними положеннями, особа могла б звернутися до суду для захисту порушених прав. Питання в тому, як виконати це рішення суду. Оскільки всі списки виборців вже будуть закриті, людину не буде куди вписати».

Напередодні голова ЦВК Володимир Шаповал визнав, що громадянам України, які повернуться на батьківщину менше як за три дні до виборів, буде складно поновити себе в списках виборців.

Він висловив сподівання, що розв’язати ці проблеми допоможе своєчасне рішення Конституційного Суду України, до якого звернувся Президент із проханням дати оцінку конституційності такої норми.

******** В інтерв’ю Радіо Свобода член ЦВК Андрій Магера також наголосив, що на парламентських виборах 30 вересня виборці не зможуть голосувати за відкріпними талонами, за винятком членів виборчих комісій.

Андрій Магера: «На цих виборах, я хочу наголосити, відкріпних посвідчень не буде. Особа зможе проголосувати лише за даними реєстрації. Така вимога закону. Є, правда, один виняток. Він стосується членів виборчих комісій. Умовно кажучи: член виборчої комісії, який працює в Калуші, а родом з Івано-Франківська, зможе проголосувати в Калуші, його включать до списків виборців тієї дільниці».

Матеріал до теми:

• Речник МЗС: Українці, які виїдуть за кордон після 26 вересня, наразі не зможуть проголосувати на парламентських виборах 30 вересня • Посол США в Україні стурбований, що забезпечення прав громадян на вільний вибір нечітко врегульоване в деяких питаннях
XS
SM
MD
LG