Доступність посилання

ТОП новини

Як проходитиме передвиборча закордонна агітація перед парламентськими виборами в Україні та Польщі


Єва Поштар Варшава, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Позачергові парламентські вибори в Україні та Польщі проходитимуть цієї осені майже одночасно.Українці голосуватимуть 30 вересня, поляки 21 жовтня. А як українські та польські політичні партії будуть проводити передвиборчу кампанію поза межами своїх країн?

Серед багатьох подібностей передвиборчої кампанії в Україні та Польщі є й та, що велика група електорату обох цих держав останніми роками опинилась поза межами своїх батьківщин. Для прикладу: два мільйони поляків виїхали, шукаючи роботу, до країн Євросоюзу. Більшість із них легально працює у Великобританії та Ірландії. Чи можлива передвиборча кампанія поза кордонами Польщі? Із цим запитанням Радіо Свобода звернулось до польської Центральної виборчої комісії. Говорить її представник Войцєх Чапліцький.

«Польський виборчий закон не розділяє передвиборчу кампанію за територіальними ознаками (у Польщі чи поза її межами). Загально кампанія спрямована до виборців. Якщо поляки за кордоном зберігають за собою виборче право, тоді допустима передвиборча агітація поза межами Республіки Польща».

Поляки за межами батьківщини голосуватимуть за кандидатів до парламенту, що балотуватимуться у Варшаві, а це будуть партійні лідери головних польських політичних партій. Тому найбільша польська опозиційна партія Громадянська Платформа передвиборчу агітацію хоче також проводити серед сотень тисяч польських заробітчан у Великобританії та Ірландії. Говорить депутат цієї партії Кжиштоф Лісек.

«Лідер Громадянської Платформи Дональд Туск під кінець вересня відбуде до Великобританії та Ірландії. Метою його передвиборчих зустрічей із поляками буде презентація нашої виборчої програми, розмова про майбутню долю Польщі».

Подібно до Великобританії, також у Польщі проживає кількасот тисяч заробітчан, зокрема із України. За повідомленням Посольства України у Польщі, лише у Варшаві голосуватиме півтори тисячі громадян України, які перебувають на консульському обліку. Як же проходитиме у Польщі українська передвиборча кампанія? На питання Радіо Свобода відповідає радник Посольства України в РП Володимир Бачинський.

«Ми сподіваємось найближчими днями отримати передвиборчу агітацію: плакати, якісь матеріали, програми політичних партій, які будуть розміщені у Посольстві. У Посольстві виділена спеціальна кімната, також на вході до посольства будуть розміщені стенди, де буде представлена виборча документація усіх політичних сил, які балотуються до нового парламенту».

Радник Посольства України в РП Володимир Бачинський сказав Радіо Свобода, що наразі не відомо про інші форми передвиборчої агітації у Польщі. Український дипломат розповів також, що, згідно з українським виборчим законом, політичні партії матимуть змогу висувати своїх представників у закордонні виборчі дільниці. У Варшаві зараз у списках членів виборчої дільниці номер 72 один представник від Партії Регіонів. 30 вересня у Польщі українські громадяни голосуватимуть як у столиці Варшаві, так і на виборчих дільницях у Генконсульствах України у Кракові, Любліні та Гданську.

Координати Консульства України у Гданську
XS
SM
MD
LG