Доступність посилання

ТОП новини

Справа Гонгадзе: сім років розслідування


Тетяна Ярмощук Київ, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Черговий звіт напередодні чергової річниці зникнення Георгія Гонгадзе. Сьогодні Міжнародна федерація журналістів та Інститут масової інформації оприлюднили третій звіт у справі вбивства Гангадзе. Журналісти закликають Президента Ющенка забрати орден Ярослава Мудрого у колишнього Генпрокурора Михайла Потебенька. А нинішнього прокурора просять оприлюднити пріоритети слідчих дій щодо замовників вбивства Георгія Гонгадзе.

Георгій Гонгадзе
«У нас сьогодні є підстави стверджувати, що вбивство Гії Гонгадзе розкрито. У зв’язку з цим затримані конкретні вбивці Гії Гонгадзе.»

Про це Віктор Ющенко говорив у 2005 році. Минуло два роки. Втім про замовників вбивства журналіста Гонгадзе і досі нічого невідомо. Вдова ж журналіста Мирослава Гонгадзе заявляє, що вже рік справа про вбивство її чоловіка стоїть на місці:

«Я завжди була незадоволена процесом розслідування. Зрозуміло, хотілося б, щоб зробили набагато більше. Але все-таки були люди, які насправді принаймні змогли передати частину справи до суду, і це було принципово важливо. Ці люди були дуже глибоко занурені у справу і були близькими до отримання результату щодо замовників. На жаль, саме в той момент, коли вони були вже найбільш близькими до розв’язки, їх відсторонили від слідчого процесу».

Міжнародна федерація журналістів закликає Президента Ющенка забрати орден Ярослава Мудрого, яким він нагородив колишнього Генерального прокурора Михайла Потебенька. Голова федерації Саймон Пірані:

«Це нагородження орденом Ярослава Мудрого екс-прокурора нагадаю, що саме до Потебенька звертався Георгій, коли дізнався, що за ним стежили. Потебенько нічого не зробив».

А окрім закликів забрати нагороду у Потебенька, нічого нового про вбивство Георгія Гонгадзе у цьому звіті немає. Затягування справи Гонгадзе пов’язане з небажання Президента Ющенка поставити крапку, переконаний Олександр Жир, який був головою тимчасової слідчої комісії парламенту у цій справі:

«За цей час ми втратили найважливіших свідків, скажімо, то ж самого Юрія Кравченка. Небажання пов’язане з тим, якщо записи, які були зроблені в кабінеті Президента Кучми визнати фактом, який є одним з доказів по справі Гонгадзе, то там випливають багато інших осіб, які пов’язані не тільки зі справою Гонгадзе, але й з багатьма іншими справами. Серед цих осіб є люди, які сьогодні у команді Президента займають високі посадові місця. Президент матиме чимало проблем зі своїм оточенням».

Замовники вбивства Георгія Гонгадзе і сьогодні залишаються в українській політиці, саме тому на думку журналіста Станіслава Речинського ця справа «зависла»:

«Саме цьому ніякого прогресу в цій справі бути не може. Зрозуміло, що є якісь домовленості між нинішньою владою та тією, яка вбила Гонгадзе. Заради якихось політичних компромісів злочинців так і не було покарано. За нинішньої влади це неможливо. Тому що все дуже переплетено. Якщо слідство буде виходити на справжніх замовників та організаторів цього вбивства, то безумовно воно буде зупинено».

Наразі у справі Гонгадзу затримані троє підсудних, колишніх офіцерів міліції, яких звинувачують безпосередньо у вбивстві журналіста Гонгадзе. Четвертий підозрюваний, колишній генерал міліції Олексій Пукач, перебуває в розшуку. Справу ж про замовників і організаторів убивства ще не починали розглядати, звинувачень у ній нікому не виносили. Георгій Гонгадзе зник у вересні сім років тому. Через кілька місяців знайшли тіло, яке, за висновками експертизи, мало б належати журналістові.
XS
SM
MD
LG