Доступність посилання

ТОП новини

Рудьковський брав інформацію про теракти з сайту колишнього начальника прес-служби СБУ


Тетяна Ярмощук Київ, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Справа міністра транспорту Миколи Рудьковського набирає обертів. Служба безпеки України готує подання щодо порушення проти нього кримінальної справи. В СБУ заявляють, що інтернет-стаття про підготовку Секретаріатом Президента терактів на транспорті, на яку посилається Микола Рудьковський, – замовна.

Микола Рудьковський
Служба безпеки не знайшла підстав для порушення кримінальної справи щодо підготовки Секретаріатом Президента терактів на транспорті, про ймовірність чого раніше заявляв міністр Рудьковський. Тож тепер СБУ готує подання до Генпрокуратури про порушення кримінальної справи вже проти Миколи Рудьковського. За словами речниці Служби безпеки Марини Остапенко, якщо це рецидив, Рудьковському «світить» до семи років позбавлення волі.

«Оскільки за перевіркою, яку робила СБУ, немає підстав для порушення кримінальної справи щодо підготовки для вчинення теракту, зараз ідеться про те, щоб порушити кримінальну справу за статтею 259 Кримінального кодексу – за свідомо неправдиве повідомлення про теракт», – сказала Радіо Свобода начальник прес-центру СБУ.

У Службі безпеки заявляють, що стаття з інтернету, на яку посилався міністр Рудьковський, була замовною – за 1 тисячу 800 доларів. За словами Марини Остапенко, матеріал був надрукований на сайті «Наканунє.орґ».

Колишній речник СБУ не згоден, що стаття була замовна

За інформацією Радіо Свобода, цей інтернет-ресурс контролює колишній начальник прес-служби СБУ часів Олександра Турчинова Станіслав Речинський.

Сам Речинський в інтерв’ю Радіо Свобода відкидає закиди Служби безпеки.

«Матеріал цей був присланий поштою. Анонімна скринька під назвою „созідатєль“. Він нас зацікавив, ми його надрукували. До нас часто приходять матеріали з приводу ймовірних техногенних катастроф, терактів. Це був один із них. А те, що Марина Остапенко сказала, що це замовний матеріал, і називала суму в 1800 доларів, – це повна брехня. До речі, вона сама про це знає, оскільки вчора я давав пояснення в СБУ», – заявив Станіслав Речинський.

Міністр не знає, звідки взяв свою інформацію

Сам же Микола Рудьковський запевняв Радіо Свобода, що інформація про запланований теракт до нього надійшла від авіаційної адміністрації Мінтрансу.

«Співробітники авіаційної адміністрації першими отримали цю інформацію, і вона була надана до апарату міністра транспорту та зв’язку, на що я негайно відреагував», – заявив Рудьковський.

За його словами, він не знає, звідки авіаадміністрація взяла такі дані.

«Я не проводив розслідування. Це питання правоохоронних органів. Я перший раз дізнався, що цей сайт контролюється саме колишнім речником СБУ. В такій ситуації СБУ якраз і повинна шукати коріння всіх цих речей у своїх коридорах», – сказав міністр.

Генпрокуратура все перевірить

Коли Служба безпеки надішле своє подання, Генеральна прокуратура почне перевірку, заявив Радіо Свобода речник Генпрокуратури Олексій Бебель.

«Згідно з законом, після надходження відповідних документів має бути призначена перевірка, якщо це є компетенцією органів прокуратури, і ухвалене рішення відповідно до закону. Перевірка проводиться у встановлені законом терміни», – сказав представник Генпрокуратури.

Колишній генпрокурор бачить лише політику

На думку ж двічі поновленого й тричі відставленого генерального прокурора Святослава Піскуна, справа Рудьковського виключно політична.

«Рішення має ухвалювати Генеральна прокуратура. СБУ має право подавати таке подання. Якщо вони зібрали матеріали, нехай надсилають, а прокуратура ухвалить рішення. Сам факт передачі матеріалів іще не означає, що буде порушена справа. Для справи мають бути юридичні підстави. Я вважаю, що вона (справа) абсолютно політична. Людина попередила про те, що їй із інтернету стало відомо. Він висловив свою думку. За що його переслідувати, я досі не розумію. Можливо, там є щось інше, то я про це нічого не знаю», – каже колишній генпрокурор.

Раніше міністр транспорту і зв’язку Микола Рудьковський заявив про начебто підготовку Секретаріатом Президента масштабного теракту, який мав призвести до значної кількості жертв. Після цього голова Секретаріату Віктор Балога попросив СБУ дати правову оцінку цим заявам.
XS
SM
MD
LG