Доступність посилання

ТОП новини

Ким буде в Росії Віктор Зубков, до чого доведе секс-скандал у керівництві Єврокомісії і чого чекає Україна від Польщі на чолі ЄС (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса заскочена зненацька призначенням кандидатом на посаду прем’єра російського уряду Віктора Зубкова, яке зробив Президент Росії Владімір Путін. І тому в четвер чи не всі газети у Європі пишуть саме про те, хто він є і ким стане новий голова виконавчої влади Росії. Роман Ґюнтера Фергойґена, правої руки голови Єврокомісії, зі своєю підлеглою став справжньою політичною бомбою, що схвилювала чи не всі європейські видання. А деякі газети звертають увагу на заяву представника Секретаріату Президента України щодо сподівань Києва на головування Польщі в ЄС.


Європейське видання «Вол Стріт Джорнал» вважає Віктора Зубкова, незважаючи на неочікуване для всіх на Заході його призначення, дуже зручною кандидатурою не лише у прем’єрське крісло, але й для всієї кремлівської операції під назвою «Спадкоємець». Газета також прогнозує, що цим своїм ходом Владімір Путін «вирішив якомога довше протримати в невідомості двох людей, котрі, як кажуть, тихо прагнуть його благословення на передодні березневих виборів, – перших віце-прем’єрів Серґея Іванова та Дмітрія Медведєва».

Німецький впливовий часопис «Дер Шпіґель» називає Зубкова «вірним псом Путіна» і додає, що, хоча громадськість Зубкова не знає, «зате про 66-річного політика з повагою відгукуються заслужені офіцери спецслужб».

Інша німецька газета, «Франкфуртер Рундшау», не вірить у те, що Зубков може стати спадкоємцем, і вважає його технічною перехідною постаттю російської політики.

А британська «Дейлі Телеґраф» називає Путіна, у зв’язку з призначенням Зубкова, «фокусником», який вирішив «погратися з публікою у перехідний період» і ще «встигне вийняти з капелюха когось іншого». Але чи не вирішить Зубков, відчувши смак влади, «зіграти свою гру»? – запитує «Дейлі Телеґраф».

А німецька «Ді Цайт» наголошує, що ці кроки Кремля ще раз ілюструють закритість російської політичної системи і «неповагу до демократичних інститутів та російських громадян».

Службовий роман по-європейському

Лондонська «Таймз» пише про широкий розголос у європейських засобах інформації того, що «права рука» голови Єврокомісії, його заступник Ґюнтер Фергойґен, підвищив свою коханку Петру Ерлер по службі і призначив її директором апарату Єврокомісії.

«Таймз» зауважує, що фото «голого 63-річного комісара ЄС із Німеччини на пляжі у товаристві з пані Ерлер, його радницею, викликало справжній ажіотаж».

Цей лондонський впливовий часопис вважає, що «секс-скандал, у якому світиться керівництво ЄС, цілком вірогідно, збіжиться з новими обвинуваченнями, які можуть призвести до розвалу коаліційної влади Анґели Меркель у Німеччині».

Україна чекає, коли ЄС очолить Польща

Польська «Ґазета Виборча» публікує висловлювання заступника голови Секретаріату Президента України Олександра Чалого, який каже, що у Києві пов’язують великі надії з головуванням Польщі в ЄС, яке розпочнеться у 2011 році.

Чалий сказав журналістам, як цитує польський часопис, що «якраз тоді Україна може сподіватися на ухвалення рішення про зміну формату стосунків між ЄС та Києвом».

Про це та інше, пов’язане з головуванням Польщі в ЄС, представник апарату Президента Віктора Ющенка заявив напередодні саміту Україна – ЄС у Києві.
XS
SM
MD
LG