Доступність посилання

ТОП новини

Соціологія на виборах: наука, технологія чи алхімія?


Тетяна Ярмощук Київ, 14 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Від кінця п’ятниці ЗМІ, які оприлюднять результати досліджень щодо результатів виборів, стануть правопорушниками. Тому сьогодні соціологи востаннє для цих виборів називають цифри і роблять прогнози. На які роздуми вони наштовхують політиків і експертів?


Якби парламентські вибори відбувалися зараз, Партія регіонів отримала б у новому парламенті 201 місце, Блок Юлії Тимошенко – 146, «Наша Україна – Народна самооборона» – 83 і комуністи – 20. Такі результати останнього соцопитування, здійсненого Київським міжнародним інститутом соціології.

Натомість Фонд демократичних ініціатив пророкує, що до нової Верховної Ради пройдуть лише три політичні сили: Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона».

Втім, за словами наукової керівниці «Демініціатив» Ірини Бекешкіної, за два тижні картина може дещо змінитися.

«12 відсотків серед тих, хто планує іти на вибори, згідно з нашими опитуваннями, ще не визначилися. Тобто вони ж якось визначаться. По-друге, найбільша кількість невизначених у західному регіоні. Тобто так, як і було перед минулими виборами. Вони ще думають між БЮТом та „Нашою Україною“. І оскільки БЮТ довів свою здатність добре фінішувати і їхня кампанія більш активна та вдала, то можна сказати, що рейтинг Блоку Юлії Тимошенко буде зростати», – вважає Бекешкіна.

Політики говорять про недовіру до «піар-технологій» в опитуваннях

Чи довіряють самі політики рейтингам соціологів? Не всім, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Тарас Чорновіл.

«Я з довірою ставлюся до тих, хто справді займається соціологією. От учора я подивився кілька інформацій про абсолютно невідомі фірми, де абсолютно нові структури під замовлення то роблять, щоб був блок „КУЧМА“ прохідний, то роблять заяви, що БЮТ набирає більше, ніж Партія регіонів, то витягують Литвина. Це все абсолютно фінансові проекти», – вважає «регіонал».

Передвиборчі опитування дужу часто використовують як піар-технології, вважає представник Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль.

«Соціологічні дослідження переважно відбуваються напередодні виборів і дуже часто використовуються як певні політтехнічні проекти. Коли з’являється багато нових, до того не відомих фірм, зрозуміло, що вони обслуговують певні політичні сили. Ми, звичайно, їх вивчаємо, аналізуємо, і знаємо, що всі наші попередні результати були занижені практично вдвічі. Тому ми з приємністю читаємо, що вони у нас достатньо різко зростають – можливо, доведеться множити на два», – сподівається «бютівець».

На думку ж комуніста Олександра Голуба, соціологічним опитуванням довіряти не варто.

«Соцопитування та соціологічні служби в Україні стали частиною піар-технологій, а не наукою та віддзеркаленням і вивченням суспільної думки. Я з великою недовірою ставлюся до подібних висловлювань і прогнозів, які надають соціологічні фірми. Вони використовують ці опитування та результати як передвиборчі технології», – стверджує комуніст.

Рейтинг за гроші

Свої соціологічні експерименти здійснюють і журналісти.

Нещодавно газета «Сегодня» заплатила 4 тисячі доларів керівникові Інституту політичних та соціологічних досліджень імені Шевченка Володимирові Бондаренку, аби він «намалював» 2,5 відсотка передвиборчому Християнському блокові.

Експеримент виявився вдалим…
XS
SM
MD
LG