Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську про ЄС тепер знатимуть більше


Ярослав Гребенюк Луганськ, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Краще раз почути живцем, ніж довіряти чужим оповідям і міфам. У цьому переконалися луганські журналісти й освітяни, що прийшли на семінар «Досвід Чеської Республіки в процесах трансформації й вступу до ЄС і НАТО».

Переконувати у перевагах Європейського Союзу тих луганців, які з недовірою до нього ставляться, чеські експерти не збиралися. Головне – дати багато неупередженої інформації.

«Чим більше інформації ви отримаєте, тим краще люди розумітимуть для себе, чи бажають вони вступити до Європейського Союзу, чи ні» – так були зазначені рамки обговорення.

Онджей Соукуп
Чеський журналіст, власний кореспондент газети «Hospodářské noviny» в Москві Ондржей Соукуп із позиції людини, яка була сама занурена у процес, розповів про довгий шлях Чеської Республіки – від Оксамитової революції кінця 1980-х до вступу в Євроспільноту 2004 року.

Цей вступ миттєво позначився на економіці, каже журналіст: «Уже в рік вступу до Євроспільноти приблизно на 20 % збільшилися інвестиції в чеську економіку. І це при тому, що Чехія вже була чемпіоном регіону з залучення інвестицій. До нас ішло в той час більше прямих інвестицій, ніж до Росії».

Серед присутніх були переважно педагоги, що з’їхалися на зустріч із районів та міст Луганської області. Деяким не подобалося чути навіть про можливість руху України у бік НАТО.

Ондржей Соукуп виклав факти переваг, які отримала від цього вступу його країна. Надзвуковий літак перетинає її, лише встигши набрати максимальну швидкість, – і вже опиняється за кордоном. Отже, невеличкій Чехії дешевше і зручніше мати поєднані з іншими державами збройні сили.

Броніслава Вагнерова
Броніслава Ваґнерова, освітянка, яка мешкає наразі в Києві (вона дружина працівника посольства Чехії в Україні), торкнулася загальних засад реформи системи чеської освіти.

«Оскільки ми вирішили прямувати до Євросоюзу, значить, ми мали ухвалити нові закони й у галузі освіти. Цей процес тягнувся довго, закони набули чинності лише 2004 року, і лише цього року вони апробуються у школі. Головні засади нової освіти: людина має підвищувати рівень освіти протягом цілого життя, „освіта ніколи не закінчується!“» – каже чеська освітянка.

Говорили і про переваги, і про труднощі

Промовці розказували й про труднощі: і як нелегко виробляти загальну лінію для багатьох країн із різними економічними та культурними рівнями життя, і про збільшення рівня бюрократії: доводиться ухвалювати рішення після довгої процедури узгоджень, отже, побільшало чиновників і на місцях, і в центрі.

Це, так би мовити, інформація загального плану. А було чимало й тонких подробиць.

Ондржей Соукуп згадав, як перед вступом до ЄС у Чехії звідкись взялася чутка, що Брюсселеві не подобаються чеські вулики – їхні розміри не відповідають стандартам Євросоюзу. Знявся галас, – мовляв, вступ до ЄС знищить чеське бджільництво.

Але все обернулося на краще: «Ця інформація протрималася три дні, а потім виявилося, що ніякої інструкції з Брюсселя стосовно бджільництва не було, – це була просто рекомендація якоїсь європейської спілки бджолярів, де написали, що саме такий розмір вуликів має бути оптимальним», – згадує чеський журналіст.

Коментуючи семінар, учасники з українського боку звертали увагу, що ця зустріч – щире намагання знайти спільні точки: «На семінарі саме ця невимушена атмосферу діалогу запам’яталася, я бачив, іще деякі колеги з недовірою ставилися до такого заходу, – що зараз європейці будуть нас власною пропагандою давити. І люди, що не по чутках знають Євроспільноту, чесно розказували – про труднощі, з якими стикаються країни при вступі до ЄС у тому числі», – каже учасник семінару.
XS
SM
MD
LG