Доступність посилання

ТОП новини

Агітація і Президент


Тетяна Ярмощук Київ, 17 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Віктор Ющенко не приховує своїх політичних симпатій і закликає голосувати за блок «Наша Україна – Народна самооборона». Опоненти звинувачують голову держави у порушенні Конституції. Чи має право Президент агітувати за одну з політичних сил? І що це їй додасть?

Українське законодавство не забороняє Президентові агітувати за одну з політичних сил, каже в інтерв’ю Радіо Свобода юрист Сергій Власенко.

Але водночас він зауважує: «У будь-якому разі я не думаю, що це зовсім коректно з погляду того, що Президент не є учасником виборчої кампанії. Він не є безпосередньо членом будь-якого виборчого списку. Тому я не думаю, що це коректно».

Використання Президента під час виборчої кампанії не додає бонусів ні йому, ні «Нашій Україні – Народній самообороні», вважає політичний експерт Андрій Єрмолаєв.

«Сьогодні використання Президента як частини політичної реклами на виборах дає мінус і „Нашій Україні“, і Президентові. І пояснення зрозуміле: виборець знає, що Президент не йде на вибори. Виборець очікував відвертішої та чеснішої роботи від команди „Нашої України“, а стикається з таким фактом. Динаміка останнього місяця це підтверджує. Якщо, наприклад, Блок Юлії Тимошенко продовжує посилювати свій рейтинг довіри, то „Наша Україна“ починає втрачати», наголошує експерт.

Подвійні стандарти?

На думку ж політолога Артема Біденка, агітація посадовця за конкретну політичну силу – нормальна річ. Втім, в Україні це відбувається з використанням подвійних стандартів, вважає він.

«Це нормальна технологія в усьому світі, коли держслужбовець на високій посаді підтримує якусь політичну силу. Але при цьому він не має і підтримувати її, і від неї абстрагуватися. Якщо він підтримує її, він має її підтримувати, бути в списках, має піти у відпустку і цим займатися. Це було б правильно з погляду демократичної країни, демократичної політичної системи. Президент Ющенко використовує подвійні стандарти. Він формально залишається Президентом, формально працює на всю державу, але при цьому агітує як держслужбовець найвищого рівня за певну політичну силу, що є неправильно», – каже політолог.

Минулої суботи на акції «Народне віче» у Львові Президент Віктор Ющенко закликав підтримати на виборах блок „Наша Україна – Народна самооборона“ і назвав його «своєю командою». Лідер Партії регіонів, Прем’єр-міністр Віктор Янукович назвав це порушенням Конституції.

Матеріали до теми:

• Президент закликав українців голосувати на виборах 30 вересня, як підкаже совість • Луценко вважає обґрунтованим заклик Ющенка голосувати за НУ-НС, а Янукович називає це «неконституційною агітацією» • Президент закликав підтримати на виборах блок «Наша Україна – Народна самооборона» і назвав його «своєю командою» • Президент закликає українців зробити все, щоб вибори 30 вересня відбулися
XS
SM
MD
LG