Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненщині відбулися наймасштабніші за 16 років спільні маневри Збройних Сил України


Валентина Одарченко Рівне, 17 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні на Тучинському полігоні під Рівним відбулися наймасштабніші за 16 років спільні маневри Збройних Сил України, які вперше провів перенесений сюди зі Львова оперативний штаб Західного командування. Вони відбувалися у рамках навчань «Артерія-2007», які тривають у шести областях України.


До сьогоднішніх навчань були задіяні підрозділи 13-го Армійського корпусу та повітряного командування «Захід» – винищувачі і бомбардувальники, транспортні літаки і вертольоти, танки і бойові машини піхоти, аеромобільні підрозділи.

Цільовою установкою сьогоднішніх навчань було «виконання легенди» – виявлення і знешкодження незаконних збройних формувань, які нібито потрапили до країни, порушивши кордон, що створило дестабілізаційну обстановку на певній території.

Cьогодні уперше за всі роки Незалежності була перевірена готовність підрозділів, від медичних до хлібопекарних, забезпечити життєдіяльність армії. А ще учасники навчань змогли ознайомитися з новими або вдосконаленими варіантами сучасної техніки, виготовленої в Україні.

Армія стає ефективнішою і професійнішою

Міністр оборони Анатолій Гриценко повідомив: «У ході військових навчань ми проводимо державні випробовування нових або модернізованих зразків техніки. Тут завершені випробування модернізованого літака СУ-25. Зараз ви бачите, СУ-25 літають у складі ланки, а колись лише поодинці або максимум парами. Крім того, у цьому році ми підготували таку кількість льотчиків першого класу, якої не було за всі роки незалежності».


Анатолій Гриценко наголосив, що нині військові працюють і над тим, як убезпечити мирне населення від трагічних випадковостей під час навчань – скажімо, в Криму під час нинішньої «Артерії-2007» літаки-винищувачі прикривали Феодосію, а морський корвет із системою протиракетної оборони оберігав Керч.

Армія стає більш ефективною професійно, вважає міністр, однак разом із тим зазначає, що для впровадження новітньої техніки у військових частинах необхідно змінити ситуацію, коли її фінансування здійснюється лише на 60 відсотків.

Контрактну службу запроваджують поступово

Начальник аеромобільних сухопутних військ полковник Сергій Лісовий разом зі своїм підрозділом продемонстрував стрибки з новими українськими парашутами. Він переконаний – його рід військ є доволі популярним, однак запроваджувати контрактну систему тут ще рано.


Сергій Лісовий: «На жаль, навіть після підвищення заробітної плати проблема з житлом не дозволяє нам набрати людей, їх не так багато – контрактників... Будуть кошти – все буде нормально».

Анатолій Гриценко, у свою чергу, зазначив, що українська армія перейде на контрактну службу з 2010 року, не раніше. Припинення призову з 1 січня могло б мати наслідки розвалу армії і дискредитації ідеї створення професійного українського війська, зазначив він.

Тим часом Україна виходить на новий рівень воєнної підготовки, демонструючи прагнення дотримуватись стандартів держав-членів НАТО. Сьогодні ж у Радехові на Львівщині за участю міністра та за присутності екологічних організацій проводять експеримент з утилізації небезпечного ракетного палива «Меланж». Установку, за допомогою якої це робиться, надала Україні безкоштовно Польща. В Україні такого палива 17 тисяч тонн, воно може бути повністю утилізоване за три роки.

Навчання «Артерія-2007» продовжать на Житомирщині.
XS
SM
MD
LG