Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ не зміг прожити «один день без політики»


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 17 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську провалилася акція «один день без політики». Її ініціювала місцева влада цими вихідними, коли відзначали день народження міста. Попри обіцянки, політичні сили і в ці дні не відмовились від передвиборчих акцій, навпаки – агітації на вулицях та в парках стало набагато більше.


Блакитні, помаранчеві, білі з серцями… На вулицях Дніпропетровська в «єдиний день без політики» кишіло прапорами, листівками, агітаційними наметами. Обіцянки залишились обіцянками, прибрати партійну символіку з місць розваг, щоб, як планувала міська влада, не осоромитись чварами у свято, ніхто не захотів. Кожна політична сила перекладала провину на опонентів – мовляв, ті перші почали.

«День у наметі і маєш 60-80 гривень»


Олексій – агітатор від Партії регіонів. За його словами, він зараз безробітний, а тут у вихідні є можливість заробити копійчину. День у наметі — і маєш 60-80 гривень. Куди вже думати про відмову від агітації.

Олексій: «Агітуємо, роздаємо газети. На свято у нас багато людей збирається. Ви ж бачите, і «Наша Україна», і БЮТ з прапорами ходили. Так що всі ми одне одного варті».

У місцевих БЮТівців у День міста креативу трохи більше, молоді прихильники політичної сили влаштували велосипедне шоу біля оперного. Отож прапори з серцями у натовпі, кажуть, не просто так, а для підтримки однопартійців.


Керівник міського штабу БЮТ Ігор Вірний каже – накласти «табу» на політику на один день, як планувала міська влада, не вдалося, бо це в принципі неможливо. «Це неможливо, лишилося два тижні до виборів. Партія регіонів не відгукнулась на побажання міської влади, тому ми теж не змогли відмовитись від своїх заходів. Міська влада має рацію, закликавши цього дня утриматись від агітаційної роботи, а керівники партії ухвалили інше рішення – «зарисуватись».

Така кількість білбордів просто давить на психіку


Втім, самі дніпропетровці до засилля партійної агітації на вулицях вже звикли, не переймаються. Дивує вона тільки приїжджих. Виконувач обов’язків голови облдержадміністрації Віктор Бондар працює в області тільки два тижні. Після столиці Дніпропетровськ видався йому дуже заполітизованим. Така кількість білбордів просто давить на психіку, зізнався Віктор Бондар журналістам.

Віктор Бондар: «Само суспільство надзвичайно заполітизоване, інформаційний і візуальний простір. Я провів переговори з усіма політичними партіями і домовився трохи зняти накал, не накручувати людей. На мій погляд, це ситуація не нормальна. Треба дати людям проголосувати і забути про політику в області, як про страшний сон».

Тим, що один день без політики не вдався, міська влада, схоже, не переймається. Головне, День міста пройшов без ексцесів.
XS
SM
MD
LG