Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні Конституційний Суд почав розглядати подання Президента щодо норм законодавства, які визначають право голосувати українців, що виїжджали перед виборами за кордон


За змінами, внесеними до закону про вибори народних депутатів, українці, які повернулися з-за кордону за три і менше днів до виборів, автоматично позбавляються права проголосувати 30 вересня. Президент оскаржив цю нову норму виборчого законодавства в Конституційному Суді. Зміни до закону про вибори Верховна Рада внесла на початку літа, коли Президент після політичних домовленостей із Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради п’ятого скликання призупинив дію свого указу про розпуск парламенту. Подання голови держави Суд розглядає у формі невідкладного конституційного провадження.


За змінами, внесеними до закону про вибори народних депутатів, українці, які повернулися з-за кордону за три і менше днів до виборів, автоматично позбавляються права проголосувати 30 вересня.

Президент оскаржив цю нову норму виборчого законодавства в Конституційному Суді.

Зміни до закону про вибори Верховна Рада внесла на початку літа, коли Президент після політичних домовленостей із Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради п’ятого скликання призупинив дію свого указу про розпуск парламенту.

Підписавши ці зміни до закону, Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з проханням переглянути їхнє положення щодо вилучення зі списків громадян, які виїхали за кордон напередодні виборів. На його думку, таке положення не відповідає нормам Конституції.

Окрім того, Президент вказує на відсутність у законі механізму внесення до списку виборців тих, хто повернувся в Україну за два дні до виборів або ж у день голосування.

Подання голови держави Суд розглядає у формі невідкладного конституційного провадження.

Матеріал до теми:

• Конституційний Суд узявся за туристів та «човників»
XS
SM
MD
LG