Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд відвернув колапс одного з найбільших іпотечних банків країни


Олекса Семенченко Лондон, 18 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Британський уряд гарантував, що в разі банкрутства банку Northern Rock поверне його вкладникам сто відсотків їхніх збережень. Це вгамувало паніку серед клієнтів цього та інших банків, якої не пам”ятає нинішнє покоління і яка погрожувала значною фінансовою кризою.


Сигналом, що послабив панічні настрої серед клієнтів банку Northern Rock, стала заява міністра фінансів Великої Британії Алістера Дарлінґа: “Я можу сьогодні оголосити після дискусій з керівником Центрального банку Англії та головою управління фінансових служб про те, що у разі потреби ми та Центробанк вживемо заходів, які гарантуватимуть безпеку всіх вкладів банку Northern Rock у становищі нинішньої нестабільності на фінансових ринках”.

Урядові гарантії призвели до росту акцій проблемного банку

Безпрецедентне втручання уряду для порятунку приватного банку стало причиною росту акцій Northern Rock на лондонській фондовій біржі на 11 відсотків. Перед цим з минулої п”ятниці банк втратив понад половину своєї вартості на ринку.

Паніка розпочалася у четвер уночі, коли правління Northern Rock заявило, що змушене звернутися по допомогу до центрального банку, позаяк жоден банк чи фінансова інституція у лондонському Сіті не погодилися надавати кредити через нестабільність на світових фінансових ринках, яку викликала іпотечна криза в Америці. Нині всі побоюються можливих банкрутств іпотечних банків у Великій Британії. Але Northern Rock, який на відміну від переважної більшості банків, що базують діяльність на поточних рахунках клієнтів, покладається на операції з іпотекою і не може існувати без кредитів від інших фінансових інституцій.

Такої кризи у Британії не пам”ятають від 19 сторіччя

Це й стало причиною кризи, під час якої звичайні приватні клієнти перевантажили телефонні лінії банку та вишикувались у довжелезні черги біля його філій по всій країні. Лише упродовж одного дня було закрито рахунків на понад 2 мільярди доларів, а до вівторка було знято вдвічі більше. Відтак паніка перекинулася на два інші іпотечні банки через побоювання, що події на ринках можуть вплинути і на них. Такої кризи з банками у Британії не було вже дуже давно. Тижневик Observer написав, що чогось подібного в таких масштабах тут не бачили з 19 століття. “Це є мірилом поганого керівництва, недосконалого регулювання та структурних недоліків сьогоднішньої фінансової системи”, — зазначає видання.

Тепер все буде як завжди

У віторок більшість провідних газет вмістили рекламу Northern Rock, який запевняє, що тепер все буде в нормі. У вівторок на 25 відсотків виросли акції восьмого за величиною банку Alliance & Leicester, що напередодні втратили третину ціни. Центральний банк заявив, що зробить фінансове вливання на 9 мільярдів доларів у фінансові ринки і запропонував доступні кредити через так званий тендер надзвичайної ситуації. Це знизить напруження на ринку. Опозиція у цій ситуації критикує уряд за те, що він має намір рятувати приватні банки з громадських фондів, тобто за рахунок британських платників податків.
XS
SM
MD
LG