Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи дострокових виборів до місцевих рад


Тетяна Ярмощук Київ, 19 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дострокові вибори до місцевих органів влади – порожні балачки чи реальна перспектива? Чи варто їх очікувати найближчим часом? Ймовірно, це питання Президент порушуватиме сьогодні під час зустрічі з головами державних адміністрацій.

Дострокові вибори до органів місцевого самоврядування провести необхідно, переконаний бютівець Микола Сивульський. На його думку, це можна буде зробити вже на початку наступного року.

«Це буде рішення новообраної Верховної Ради, і ми їх проведемо. Почнемо з Києва, а далі й інші регіони. Особливо там, де різко зміниться співвідношення політичних сил, виходячи з симпатій виборців, виходячи з тієї підтримки, яку вони нададуть політичним силам у Верховній Раді. Це можна буде робити на початку наступного року. Думаю, якраз зима, коли у сільській місцевості менше роботи, буде сприятливий для цього період», – вважає бютівець.

На переконання ж представника Партії регіонів Михайла Чечетова, проводити дострокові вибори до місцевих рад у найближчому майбутньому недоречно.

«Із нас уже люди сміються, а ви кажете ще (вибори) на наступний рік. Ми зі злиднів ніколи не вийдемо. Можна, звісно, загнати Україну до кінця, вже весь світ сміється. Тому потрібно поставити 30 вересня крапку, реалізувати другий етап політреформи, передати всю владу на місця і припинити трясти хоча б роки три до президентських виборів країну».

Політолог: місцеві вибори нереальні

А от політичний експерт Кость Бондаренко вважає, що вибори до місцевих органів влади можна провести не раніше, як через півтора року.

«Найближчим часом зробити це практично нереально. Крім того, для цього потрібно буде надати певні кошти з Державного бюджету, а у нас на наступний рік бюджет не сформований. Тому можна говорити, що реально провести вибори до місцевих органів влади лише навесні 2009 року. Це найбільш реально, оскільки саме навесні 2009 року Віктор Ющенко почне мобілізувати свої структури під президентські вибори».

Наразі ж усі політичні сили вступили у завершальну стадію передвиборних перегонів. Дострокові парламентські вибори мають відбутися за півтора тижня.
XS
SM
MD
LG