Доступність посилання

ТОП новини

Глобальне потепління розпалило війну за природні ресурси в Арктиці


Дар’я Марченко Київ, 19 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Укритий льодом прохід між Тихим та Атлантичним океанами вздовж узбережжя Північної Америки впродовж тисячоліть був небезпечним і часто неприступним місцем для суден. Однак зараз найпряміший морський шлях між Європою та Азією цілковито вільний від криги.

Європейські дослідники стверджують, що впродовж останнього десятиріччя крижаний покрив у так званому Північно-Західному проході щороку зменшувався в середньому на 100 квадратних кілометрів.

Нещодавно Європейська космічна агенція оприлюднила знімки із супутника, на яких видно, що вічні льоди, які вкривали частини цього морського шляху, цілком розтали.

Вони також свідчать, що Північно-Східний прохід – вздовж узбережжя Сибіру – залишився заблокованим лише частково.

Для світових плавзасобів це радість, але відкриття європейських вчених викликає серйозну стурбованість через темпи глобального потепління.

Один із провідних дослідників льодової маси Землі Альберт Калліо в інтерв’ю Радіо Свобода розповів: Арктична Рада, яка складається зі США, Фінляндії, Швеції, Норвегії, Канади, Данії, а також представників корінних арктичних народів, свого часу запропонувала прогноз для Північного Льодовитого океану до 2040 року. А тепер, у 2007 році, виявилось, що рівень розтавання криги, раніше прогнозований до 2040 року, вже досягнутий.

«Це означає, що льоди розтають у 8 разів швидше, ніж очікувалося 5 років тому», – наголошує дослідник.

Боротьба за багатства Арктики лише починається

Канада стверджує, що має право на частини Північно-Західного проходу, які проходять її територією, і погрожує заборонити транзит ними. США та Євросоюз оскаржують її територіальні претензії.

Але Канада не єдина зазіхає на арктичний регіон.

У серпні відбулась широко розрекламована російська експедиція до Північного Полюсу. На дні Північного Льодовитого океану, на глибині 4200 метрів під вони встановили свій прапор як свідоцтво своїх претензій. Російську місію негайно розкритикувала Канада.

У чому ж причина того, що останнім часом світові держави ладні ледь не пересваритись за цей шмат криги?

Арктика – це не тільки шоста частина поверхні Землі, 3 мільйони 400 тисяч квадратних кілометрів землі та льоду, а ще й нафта, газ, корисні копалини і неосяжні резерви лісу та риби. За оцінками Геологічної служби США, чверть нерозроблених покладів вуглеводнів, що залишились у світі, лежать на північ від Північного полярного кола.

Зокрема, російське Штокманівське нафтогазове родовище у Баренцовому морі, як вважають, містить стільки газу, якого вистачило б для цілого світу впродовж року. А компанія «Російський нікель» на копальні «Північний-Глибокий» в Арктиці видобуває п’яту частину цього металу в світі.
XS
SM
MD
LG