Доступність посилання

ТОП новини

У Європі новий скандал щодо карикатур на пророка Магомета


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Нова суперечка щодо карикатур розгорається в Скандинавії, однак цього разу не в Данії,а у Швеції. Зокрема, мусульмани обурені тим, що один шведський карикатурист намалював собаку з головою пророка Магомета.

Влітку в Швеції проходила художня виставка, на яку широка публіка і не звернула б увагу, якби не одна річ: художник Ларс Вілкс збирався виставити там малюнок олівцем, де собака зображена з головою пророка Магомета. Карикатурист каже, що таким чином хотів розширити межі свободи висловлювань у мистецтві:

“Справжня ідея була перевірити, що є можливим у світі мистецтва, що є політично коректним. Тому що я знав, що зображувати пророка собакою є політично некоректним. Чому раптом собака? Тому що собака був темою виставки, на яку мене запросили. Я зробив три малюнки. Але їх в останню мить піддали цензурі через причини безпеки”.

Саме відсутність на виставці малюнків із собакою та пророком Магометом і привернула увагу преси, шведська газета “Нерікес Аллеханда” втрутилася і надрукувала карикатури в розділі про свободу слова і цензуру.

І почалося. Мусульмани з Пакистану, Ірану і Швеції відповіли протестами. Іракська група, пов”язана з “Аль-Кайдою”, пообіцяла грошову винагороду за вбивство карикатуриста Вілкса, а також головного редактора газети, яка надрукувала малюнок. Шведські мусульмани виступають проти загрози вбивства художника. Водночас вони обурені тим, що трапилося. Говорить Джамал Ламхамді, речник Ісламського культурного центру в Оребро – містечку, в якому надрукували карикатуру:

“Вся мусульманська громада в Оребро хотіла, щоб він вибачився. Але він цього не зробив. Тому що він сказав, що в його країні існує свобода, а ми сказали, що ми також становимо частину цієї свободи, ми є мусульманами, ми живемо в цій країні, ми є її громадянами і поважаємо закони. Але існує межа, не можна просто сміятися з кого-небудь без ніяких наслідків. Це дуже серйозно. Після того, як ми відправили листа, я сказав автору, що ми збираємось організувати демонстрацію, тому що всі в містечку були розгнівані”.

Скандал у Швеції є продовженням історії у Данії, де наприкінці 2005 року одна з газет надрукувала карикатуру на пророка Магомета у тюрбані у вигляді бомби. Данська історія викликала тоді величезний резонанс у всьому мусульманському світі. Нинішня історія, шведська, відрізняється від данської у кількох моментах. По-перше, прем”єр-міністр Швеції Фредрік Рейнфельдт відреагував швидше за свого колегу в Данії. Він зустрівся з послами мусульманських країн, мусульманськими групами, де висловив жаль, що образили почуття людей. По-друге, шведський прем”єр заручився підтримкою немусульман Швеції і заявив, що якщо карикатури Вілкса з пророком Магометом і надалі виходитимуть, від цього постраждають відносини між мусульманами та немусульманами.

Однак сам карикатурист не здається. Цими днями він демонстрував свій малюнок на семінарі у Стокгольмі. Вілкс не збирається ховатися від тих, хто погрожує його вбити, однак він вжив заходи безпеки. Художник і надалі стверджує, що буде боротися за свободу слова і демократію.
XS
SM
MD
LG