Доступність посилання

ТОП новини

Сербія підписала угоду з Євросоюзом про полегшення візової процедури та реадмісію


Анамарія Рамач Белград, 19 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Представники Євросоюзу та Сербії у вівторок підписали в Брюсселі угоду про полегшення візового режиму. Угода має надати можливість певним категоріям громадян Сербії з 1 січня наступного року швидше, дешевше та без зайвих процедур отримувати візу на в’їзд до країн Євросоюзу. Студенти, вчені, ділові люди, журналісти, особи, які лікуються, та ще кілька категорій громадян візи отримуватимуть безкоштовно та на довший термін.


Підписана угода хоча повністю не скасує, але у всякому разі скоротить черги за візами. Навіть громадяни, на яких ця угода не поширюється, відчують її вигоди. Замість 60, у майбутньому вони платитимуть 35 євро за так звану шенґенську візу. Процес стосовно угоди про спрощення візового режиму Сербія розпочала одинадцять місяців тому. Угоду водночас із Сербією підписали Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія та Македонія. На думку віце-президента Єврокомісії Франко Фраттіні, який поставив свій підпис від імені Євросоюзу, застосування цієї угоди, разом з прогресом у сферах юстиції, свободи та безпеки країн західних Балкан, дасть можливість Комісії розпочати діалог стосовно безвізового режиму для громадян цих країн у майбутньому. А міністр внутрішніх справ Сербії Драґан Йочич після підписання угоди заявив:

«Республіка Сербія готова застосувати підписану угоду у повному обсязі. Я впевнений, що успішне застосування цієї угоди відкриє діалог нашої країни з Єврокомісією стосовно повного скасування віз».

Отже, угода мала б бути перехідним етапом до повного скасування віз. Але для здійснення цього Сербія мусить виконати ще одне завдання, на яке зобов’язалася угодою. Йдеться про реадмісію, тобто повернення своїх громадян, які до країн Євросоюзу в’їхали без документів та дозволу. Водночас Сербія має покращити контроль на кордонах, боротися з нелегальною імміграцією, а до кінця року має ухвалити кілька законопроектів у ділянці безпеки. Подання заяви на отримання візи з наступного року буде спрощене для певних категорій громадян, у тому числі і для студентів. Ґоран Мінич, член Спілки студентів Белграда розповідає, які проблеми перешкоджали студентам отримати візу:

«Це проблеми, пов’язані з бюрократією, правилами та процедурою для отримання візи: збирання необхідних документів та паперів, а також неминучі черги, у яких стояли навіть кілька годин чи днів, інколи і кілька тижнів. У деяких випадках у візі навіть відмовляли. Важким тягарем на студентів лягла і оплата: 50 євро і більше за візу для студентів - це багато».

Безпечні кордони та дорожні документи, боротьба з організованою злочинністю та нелегальною імміграцією є головними умовами для лібералізації візового режиму. А згідно з угодою про реадмісію, Сербія зобов’язалася повернути майже 150.000 своїх громадян, які нелегально перебувають на території ЄС.
XS
SM
MD
LG