Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі від Європарламенту критично оцінюватимуть вибори в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 вересня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Спостерігачі від Європарламенту будуть надзвичайно критичними при оцінці виборів в Україні. У цьому запевнив Адріан Северин, голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною, який очолить делегацію європарламентарів на українських виборах. Він сказав, що вибори проходять у вирішальний для України час після періоду політичної нестабільності, і висловив сподівання, що вибори будуть справедливими.


Спостерігачі від Європарламенту сподіваються, що вибори в Україні пройдуть принаймні на рівні попередніх, зазначив румунський євродепутат Северин. Він назвав надзвичайно важливим те, щоб завдяки виборам утворилася не тільки нова Верховна Рада, але й хороша політична і соціальна атмосфера, щоб збільшувати реформи. Водночас євродепутат пообіцяв, що спостерігачі від Європарламенту будуть надзвичайно критичними при оцінці виборів – мовляв, друзі мають на це право. Адріан Северин застеріг, що можуть бути негативні наслідки виборів:

«Якщо ці вибори пройдуть в атмосфері нервозності, ненависті і напружених почуттів, якщо дещо, скажімо так, упереджене політичне ставлення деяких представників влади, включно з організаторами виборів, кинуть тінь на ці вибори, навіть якщо технічно вони будуть вільними й чесними, – тоді наслідки в середній і далекій перспективі будуть негативними».

Один із спостерігачів на українських виборах, заступник голови Комітету в закордонних справах Європарламенту Міхаель Галер сказав Радіо Свобода, що він хотів би звернутися до українських виборців з такими словами:

«Моє головне повідомлення: візьміть участь у виборах, будьте пильними, щоб ті структури, які мають деякий досвід у фальсифікації виборів, не досягли свого. Підтримуйте всіх тих, хто хоче реальної демократизації і орієнтації на демократичні цінності, демократичні структури. І використайте можливість надіслати до Європи, до Росії, до всього світу чіткий сигнал про те, куди хоче належати Україна».

За його словами, він зібрав інформацію про трюки і методи, які застосовувалися на виборах раніше, щоб люди проголосували кілька разів. Галер вважає, що нинішнє виборче законодавство враховує ці недоліки, і сподівається на краще:

«Тож якщо закон буде правильно виконуватися, а це має бути скрізь, закінчуючи останніми селами від Карпат до Донецька, тоді має бути маленький простір для маніпуляцій. Але я сподіваюся, що активне громадянське суспільство і члени партій зроблять свій внесок, висловлять різні думки з приводу того, що відбувається у різних селах і містах, щоб результати виборів насправді відображали волевиявлення виборців».

Заступник Представника України при Євросоюзі Костянтин Єлисєєв вважає, що присутність спостерігачів Європарламенту на українських виборах має важливе політичне значення. Виступаючи перед євродепутатами, котрі спостерігатимуть за виборами в Україні, дипломат запевнив, що незалежно від того, хто виграє вибори і хто створить коаліцію, Україна крокуватиме європейським шляхом. А поради і думки спостерігачів Європарламенту на українських виборах будуть дуже важливими для України, переконаний заступник Представника України при Євросоюзі. В інтерв''ю журналістам він також заявив, що чим більше буде міжнародних спостерігачів на виборах, тим краще для України. За словами Єлисєєва, таким чином спостерігачі матимуть можливість побачити, що Україна готова провести «дійсно справедливі, чесні і вільні вибори». Приїзд делегації Європарламенту на українські вибори дипломат оцінив так:

«Це ще раз свідчить, що Україна є невід''ємною частиною, складовою Європи. Це ще раз свідчить про те, що Україна має шанси бути повноправним членом ЄС, і такий інтерес, зацікавленість членів Європарламенту ще раз свідчить про те, що майбутнє України – в ЄС».

На вибори в Україні мають вирушити 14 євродепутатів. Серед них 4 поляки, 3 німці, 2 литовці і по одному представнику з Румунії, Нідерландів, Чехії, Латвії та Італії. Спостерігачі від Європарламенту зустрінуться з українськими політичними лідерами та керівниками виборчкому, а потім роз''їдуться по різних виборчих округах України. Євродепутати працюватимуть разом із більшою за чисельністю делегацією спостерігачів від ОБСЄ.
XS
SM
MD
LG