Доступність посилання

ТОП новини

Українська вікіпедія: енциклопедія, яку складають самі користувачі


Кирило Булкін Київ, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вікіпедія – один із найуспішніших некомерційних інтернет-проектів. Це онлайнова енциклопедія, до якої кожен охочий може додавати статті або вносити корективи в ті, що вже існують. Попри певні вади такої «інтернет-демократії», вона має і свої переваги порівняно з процедурами, прийнятими в академічних виданнях. Насамперед це стосується доступності та можливості швидко віддзеркалювати нову інформацію.

Логотип української вікіпедії
Сьогодні Вікіпедія виходить приблизно ста мовами світу. За кількістю статей різними мовами перед веде з великим відривом англійська – вона нині наближається до двохмільйонної позначки. Українська вікіпедія сьогодні складається з майже 70 тисяч статей і перебуває за цим показником у другій десятці. Про головні проблеми, які заважають проекту в Україні розвиватися ще швидшими темпами, в інтерв’ю Радіо Свобода розповів один з адміністраторів української вікіпедії Анатолій, який пише під ніком «Yakudza».

«Проблемою поки є брак активних дописувачів (під активними я маю на увазі таких, що заходять хоча б декілька разів на тиждень). На початок літа таких було близько 50. І близько 500 дописувачів таких, що зробили більше 10 повідомлень. У російській вікіпедії таких у 5-7 разів більше, а може, й у 10. Можливо, ще мало хто знає про вікіпедію в Україні».

А от недостовірність інформації чи так званий «вандалізм» – явно шкідницьке долучення, видалення чи зміна вмісту, скоєне зумисне з метою скомпрометувати достовірність і авторитетність енциклопедії – є не такими вже й страшними загрозами, як могло б здатися. Другу проблему адміністратори відстежують і доволі швидко усувають (завдяки тому, що вікіпедія зберігає всі попередні версії статей), а першій дають раду завдяки встановленим у вікіпедіях усіх мов універсальним правилам: стаття не може являти собою оригінальне дослідження, вона має ґрунтуватися на опублікованих раніше наукових матеріалах. Крім того, з українською вікіпедією співпрацюють дедалі більше визнаних фахівців у тих чи інших галузях. Анатолій «Yakudza» продовжує.

«Зараз серед дописувачів української вікіпедії є багато фахівців. У нас є декілька докторів наук, досить багато кандидатів. Є такі відомі люди, як, наприклад, бандурист Віктор Мішалов – він переносить інформацію з книг, які він написав про музику. Є професор Володимир Білецький – редактор гірничого енциклопедичного словника. Він цей словник зараз викладає повністю у вікіпедії».

Адміністраторам української вікіпедії вдається давати раду і з проблемою змісту статей на суперечливі теми. Правила вікіпедії встановлюють чіткі критерії, які допомагають знаходити консенсус та уникати «війни редагувань». Стаття має бути написана в нейтральному стилі й представляти усі погляди на проблему. У разі ж виникнення конфліктів адміністратори вікіпедії пропонують перевірені механізми їх подолання. Тут, крім усього, допомагає правило: висувати аргументи лише щодо змісту статей і ніколи не переходити на особистості.

І справді, зазирнувши, наприклад, у статтю «Українська Повстанська Армія» в українській вікіпедії, побачимо матеріал у нейтральному тоні, який ґрунтується на фактах щодо діяльності УПА з посиланнями на джерела. Щодо оцінок діяльності УПА в статті міститься така коротка згадка: «Ставлення до історії УПА нині коливається між позитивним (борці за незалежність) і протилежним (німецькі колаборанти): сама оцінка спирається на пропагандистські штампи обох сторін». Заради справедливості варто відзначити, що неупередженість другої частини наведеного речення можна поставити під сумнів; проте загальні принципи написання статей вікіпедії цей приклад ілюструє.

Що ж змушує людей приділяти свій час і сили роботі, за яку вони не отримують грошей? Моральне задоволення, яке виявляється сильнішим за матеріальні стимули. Анатолій «Yakudza» так описує мотивацію тих, хто бере участь у проекті «українська вікіпедія»:

«У багатьох це бажання реалізувати себе в чомусь новому. Для когось це бажання поділитися своїми знаннями, А крім того, вікіпедія – це певне віртуальне середовище, де люди мають свої взаємини, це є модель певного суспільства. Хтось каже, що це модель анархічного суспільства, де немає влади і все вирішує спільнота. Хтось каже, що це демократична модель… Взагалі-то певні важелі влади є: є «адміністратори», є «бюрократи», але вони мають досить-таки обмежену владу. Вони, скоріше, не наглядачі, а прибиральники».

І насамкінець іще одне цікаве спостереження з українського інтернету. Останнім часом тут виникають своєрідні локальні вікіпедії. Вони є корисним інструментом для різних корпоративних або громадських спільнот завдяки механізму, що дозволяє вільний доступ до потрібної у цій спільноті інформації і можливість внесення правок, які одразу стають надбанням інших членів спільноти. Анатолій Бондаренко, активіст НУО «Альянс Майдан», на сайті якого існує така «локальна» вікіпедія, розповів в інтерв’ю Радіо Свобода:

«На «Майдані» локальна вікіпедія використовується для того, щоб відповідальні люди могли спільно наповнювати базу знань, що пов’язані з сайтом «Майдан»: про людей, про партії, про якісь концепції… В основному це використовується як великий довідник, який наповнюється учасниками сайту».
XS
SM
MD
LG