Доступність посилання

ТОП новини

Зрив виборів на язиках?


Тетяна Ярмощук Київ, 20 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За 10 днів до виборів Партія регіонів заговорила про готовність переглянути свою участь у виборах. А спікер парламенту п’ятого скликання звинуватив команду Президента у бажанні зірвати волевиявлення. Яка мета цих заяв, і чи є сьогодні підстави говорити про можливість зриву виборів?


Регіонали звинувачують Президента у зриві політичних домовленостей і заявляють про можливість відмовитися від участі у виборах. На переконання першого віце-прем’єра Миколи Азарова, відмова Партії регіонів від участі у виборах означатиме їх скасування:

«Насамперед нас турбує те, що посилюється тиск на Конституційний Суд – із тим, щоб він за кілька днів до виборів ухвалив рішення про конституційність тих чи інших положень закону про вибори. Президент грубо порушив наші травневі домовленості, тому ми зараз дуже уважно аналізуємо. Рішення буде спокійне, виважене. Але якщо воно буде – це означатиме скасування виборів».

Напередодні прес-служба «регіоналів» заявляла, що партія може відмовитись від участі у дострокових виборах, якщо не припиняться “провокації” проти неї з боку опонентів. Тим часом, Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз у бажанні зірвати вибори звинуватив команду Президента.

Опозиція ж переконана, що зірвати парламентські вибори сьогодні вже неможливо, навіть якщо Партія регіонів відмовиться брати у них участь. Представник Блоку Юлії Тимошенко Олег Білорус:

«Дострокові вибори не можуть бути зірвані, якщо 1 з 15 партій не буде брати участь. Кобила з воза — на колеса легше. Але ця заява носить характер піар-проекту, що, типу, ми вийдемо — і що це будуть за вибори?»

Сьогодні існує можливість не так зірвати самі вибори, як опротестовувати їхні результати, вважає політолог Кость Бондаренко. Заяви ж, які наразі лунають від Партії регіонів, це, на його думку, просто нагадування про джентльменські домовленості.

«Можливе невизнання результатів виборів Секретаріатом Президента чи окремими політичними силами через опротестування в судах, утворення майданів. Що ж стосується регіоналів, то вони чудово пам’ятають, що в квітні, коли в Україні розпочалася політична криза, тоді Захід вустами єврокомісара сказав: якщо у наступних виборах не братиме участь одна із найвпливовіших політичних сил України, ці вибори не будуть визнані Заходом. У даній ситуації це просто нагадування про джентльменські домовленості і застереження щодо можливості неджентльменської гри».

Заяви Партії регіонів про ймовірність відмови від участі у виборах є прикриттям для фальсифікації, переконаний політичний експерт Костянтин Малєєв:

«Ці заяви є операцією прикриття для фальсифікації виборів. Тепер, якщо після цих заяв хтось із члені Комісії, які представляють опозицію, будуть казати, що там щось не так у протоколах, Партія регіонів відповість: ми ж казали, що вони не хочуть підписувати наші протоколи і зривають вибори. Це досить масштабна операція прикриття для фальсифікації виборів».

Дострокові парламентські вибори мають відбутися 30 вересня. Ця дата була визначена під час травневих політичних домовленостей між Президентом, Прем’єром та спікером парламенту п’ятого скликання.
XS
SM
MD
LG